Premium

Peruaan (56) de cel in voor mobiel banditisme bij hotels in Haarlemmermeer

Peruaan (56) de cel in voor mobiel banditisme bij hotels in Haarlemmermeer
Haarlem

Door tassen uit een reeks hotels in Haarlemmermeer, Diemen en Amsterdam te stelen, heeft een 56-jarige Peruaan zich volgens de Haarlemse rechtbank schuldig gemaakt aan mobiel banditisme. De man, die voor zijn aanhouding geen vaste woon- of verblijfplaats had, kreeg deze week een gevangenisstraf van zestien maanden opgelegd.

Die straf was net zo hoog als het openbaar ministerie had geëist. De Peruaan had de diefstallen bekend tijdens in de inhoudelijke behandeling van de zaak op 10 maart. Zijn advocaat pleitte toen vanwege de ’bekennende proceshouding’ tevergeefs voor een lagere straf. De Peruaan zit vast in de penitentiaire inrichting voor vreemdelingen in Ter Apel.

Hoofddorps hotel

De 56-jarige Peruaan maakte zich vorig jaar vanaf juli in een periode van vijf maanden met anderen schuldig aan acht diefstallen. Elke keer werden tassen van nietsvermoedende toeristen weggenomen. Daardoor waren zij spullen als telefoons, portemonnees, tickets en paspoorten in één klap kwijt. Het roven gebeurde onder meer bij hotels in Badhoevedorp, Schiphol-Rijk en Hoofddorp.

De diefstallen werden georganiseerd uitgevoerd, stelde de Haarlemse rechtbank deze week vast. Soms werden gedupeerden afgeleid om een tas te kunnen stelen. Ook werden tassen onder jassen verborgen om deze aan het zicht te onttrekken.

De gestolen goederen waren niet voor eigen gebruik maar voor de verkoop, denkt de Haarlemse rechtbank. Mede met het oog op de ’zeer geraffineerde en professionele handelswijze’ constateren de rechters dat het gaat om mobiel banditisme. Dat wordt zwaarder bestraft dan een ’gewone’ diefstal.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen