Premium

West-Friese tulpenbroeiers moeten deel werknemers wegsturen: ’Ander werk of terug naar Polen’

West-Friese tulpenbroeiers moeten deel werknemers wegsturen: ’Ander werk of terug naar Polen’
Tulpenoogst in kassen in Bovenkarspel.
© Achieffoto Mediahuis
Zwaag

Tulpenbroeiers in West-Friesland moeten noodgedwongen buitenlandse werknemers wegsturen. Volgens uitzendbureau AgriPool gaat het om duizenden overwegend Poolse arbeidsmigranten, van wie nog niet de helft nu aan de slag kan in tomaten- en komkommerkassen.

„De rest wacht op ander werk of gaat terug naar Polen”, zegt directeur John Schuyt van AgriPool.

Vanuit Zwaag en Heerhugowaard detacheert AgriPool normaal in deze tijd van het jaar 500 arbeidsmigranten. Door de coronacrisis zijn dit er nu circa 300. „Wij krijgen van de tulpentelers zeventig procent van onze mensen terug”, zegt hij. „Slechts dertig procent van hen werkt daar nu nog. De sierteeltbedrijven mogen nu slechts dertig procent van hun producen bij de veiling aanvoeren. Planten moeten nog onderhouden worden, maar de tulpensector is nu een drama.”

Bollenoogst

„Terug in Polen moeten deze mensen eerst tien dagen in quarantaine. Als zij weer naar Nederland willen, gelden nog strengere regels. Ik verwacht niet dat zij straks zo snel terug kunnen komen. Als de coronacrisis doorzet, krijgt de bollenoogst er straks ook mee te maken. Hoe wil je op anderhalve meter van elkaar bollen pellen?”

LTO roept burgers nu al op om voedselproducenten te helpen omdat buitenlandse arbeiders hier niet kunnen komen. Ook WerkSaam in Hoorn geeft mensen die nu werkloos raken de tip om zich daar te melden. Schuyt gelooft hier niet in. Volgens hem compenseert het werkaanbod in voedselkassen lang niet het verlies aan werk in de sierteelt. „Veel mensen melden zich nu ziek, ook Nederlanders. Zonder dat je kunt controleren of iemand echt ziek is. Dat mag je nu zelfs niet eens.”

De situatie van de tulpenbroeiers is niet eensluidend. „Een aantal mensen van ons is al naar huis gegaan”, zegt directeur Bert Karel van Karel Bolbloemen in Bovenkarspel. Hij verkoopt nagenoeg al zijn gebroeide tulpen – en dat zijn er tientallen miljoenen per jaar – aan de Britse supermarktketen Tesco.

’Schade gigantisch’

„Onze export gaat nog redelijk”, zegt Karel. „Al begint bij ons de afzet wel af te zwakken. De komende week kan wel eens de omslag worden. Over een maand weten we meer. Duidelijk is al dat de schade van deze situatie gigantisch zal zijn. Er zullen bedrijven omvallen.”

Ook tulpenproducent Ronico in Venhuizen zit in de gelukkige omstandigheid dat zij tulpen op contract levert in plaats van aan de bloemenveiling. „Wij leveren rechtstreeks aan Aldi”, vertelt directeur Niels de Wit. „Die orders gaan door. Als dat minder wordt, moet je wel snijden in het personeel. Maar dat is bij ons nog niet aan de hand.”

Tulpenkweker Gerard Reus in Lutjebroek heeft ook arbeidsmigranten in dienst. „ Wij hebben dezelfde problemen als iedereen. We lossen het met ons personeel zo netjes mogelijk op. De mensen die normaal in de schuur werken, lopen nu op het land.”

Online bestellen

Pronk Tulpen in Avenhorn verkoopt normaal alles via bloemenveiling Flora Holland. Daar mag nu nog maar dertig procent van de bloemen heen. „De andere zeventig procent proberen we nu af te zetten via Bolt Amsterdam. Via dit kanaal kunnen particulieren online tulpen bestellen en thuis in dozen laten bezorgen.” Die zeventig procent afzet heeft Pronk nog niet gehaald. „Van de vijftien Polen die bij ons werken, zijn er nu vijf weg,. Een aantal van hen is al naar huis. Ik verwacht dat zij komende zomer bij ons terugkomen.”

„De bloemensector gaat een enorme klap krijgen”, voorspelt Schuyt. „We moeten nu samenwerken. Als straks de regels versoepeld worden, dan komt er een explosieve vraag naar werknemers”, gelooft hij stellig. „Bedrijven willen straks allemaal hun verlies compenseren. Dan kunnen wij het niet aan.”

Honderden mensen

„Ik benijd deze Poolse mensen, de tulpentelers en de uitzendbureaus die hier last van hebben niet”, zegt directeur Marco Meijers van uitzendbureau AB Vakwerk. „Van ons komen door deze crisis nu honderden mensen vrij op de arbeidsmarkt. We merken dat bedrijven hun personeelsbestand afschalen. In de tulpensector zijn wij als AB niet zo sterk. Wij richten ons meer op de Polen die zich hier gevestigd hebben.”

Van de honderden Polen van AB die nu hun werk verliezen, kan het uitzendbureau de helft elders herplaatsen. „In andere agrarische bedrijven, de bouw en de grond- weg- en waterbouw is op dit moment nog wel werk”, vertelt Schuyt. „De andere helft is aangewezen op een uitkering. Dit kost geld en werkgelegenheid. Ik hoop dat de overheid snel de aangekondigde noodregeling opent voor werknemers en werkgevers.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen