Premium

West-Friese natuurgebieden gaan nog niet op slot, Recreatieschap waarschuwt wel voor drukte in Streekbos: ’Zoek de ruimte op’

West-Friese natuurgebieden gaan nog niet op slot, Recreatieschap waarschuwt wel voor drukte in Streekbos: ’Zoek de ruimte op’
Wandelaars en hardlopers in het Streekbos.
© Foto Marcel Rob
Hoorn

De verschillende recreatiegebieden in West-Friesland gaan nog niet op slot. Dat bevestigt Piet Copier, hoofd groen- en recreatiebeheer bij Recreatieschap West-Friesland. ,,Wij besluiten overigens niet zelf of de gebieden op slot gaan, dat moeten de gemeenten bepalen. Mocht het verzoek komen, dan zullen wij volgen.”

Het recreatieschap is in samenspraak met de zeven West-Friese gemeenten. Vooralsnog wordt er alleen extra informatie geplaatst op en bij de bestaande informatieborden. ,,We vragen bezoekers om de juiste afstand tot elkaar te houden. En ze mogen niet met meer dan drie personen tegelijk naar binnen.” Mochten de maatregelen worden geschaad, dan is er een risico dat recreatiegebieden dicht moeten. ,,Mensen moeten hun gezond verstand gebruiken, vooral in het weekend.”

Kwartje valt

Een van de drukste plekken is het Streekbos, in de gemeente Stede Broec. ,,Afgelopen zondag het behoorlijk hectisch, maar doordeweeks gaat het eigenlijk wel goed”, zegt Copier. ,,Wat het komende weekend gaat brengen weet ik niet, maar volgens mij is het kwartje wel gevallen bij de mensen.” Hij waarschuwt voor te veel drukte. ,,Bij het Streekbos verzamelen bezoekers zich vooral rond het paviljoen en de parkeerplaatsen. Probeer die te vermijden.” Zijn advies: ,,West-Friesland is hartstikke groot. Zoek de ruimte op!”

De horecavoorzieningen op terreinen van het recreatieschap zijn, als gevolg van de overheidsrichtlijnen, al gesloten. Ook de openbare toiletgebouwen blijven dicht om besmetting te voorkomen.

Lees ook: Niet nodig om bos of ander groen in West-Friesland te vermijden: ’Met gepaste afstand kun je in onze recreatieschappen prima naar buiten’

Noodverordering

Woordvoerder Jade Koster laat namens de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland weten dat de gemeenten, naar aanleiding van de maatregelen die maandag bekend zijn gemaakt, werken aan een noodverordening. Deze moet in de hele regio duidelijkheid verschaffen. ,,In afwachting daarvan zitten wij natuurlijk niet stil. De verschillende natuurgebieden, zoals het Streekbos en het Strandje van Schellinkhout, zijn onder de aandacht en worden zo nodig gecontroleerd. Handhaving is een laatste redmiddel en we zien gelukkig een duidelijke gedragsverandering bij mensen.”

Ze verwijst naar de landelijke maatregelen tegen verspreiden van het coronavirus. ,,We roepen iedereen op zich daaraan te houden en elkaar hier ook op aan te spreken. Politie en gemeente controleren, maar kunnen niet overal tegelijk zijn.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen