Premium

Maak van het winkelen een spelletje in tijden van corona (column)

Maak van het winkelen een spelletje in tijden van corona (column)
Zaandam

Bij de supermarkten tellen ze de klanten nu. We mogen niet met teveel naar binnen en daar ben ik blij om. Geeft een stuk rust, want ik voelde me er de laatste week helemaal niet meer op mijn gemak. Ik vond het een hele kunst om, zonder iemand te dicht te naderen, aan mijn boodschappen te komen. En iedereen ontweek mij als ware ik een zombie, iemand met de mazelen of met een overduidelijk coronateken op mijn voorhoofd.

Echt niet leuk meer. Ik loop liever met een koortslip of een blauw oog. Maar goed. Om het winkelen te veraangenamen maakte ik er in mijn hoofd een spel van. Hoe dan? Welnu. Denk aan een museum met infraroodbeveiliging. De klanten zijn de detectiestralen en daar moet je dus ruim langs, onderdoor of overheen. Beetje fantasie bij nodig, ik weet het. Je mag de stralen onder geen beding onderbreken want dan ben je af. Dan moet je het spel verlaten. Rondom zie je waardevolle objecten, waarvan het topstuk inmiddels het toiletpapier is. Eén pak vertegenwoordigt een waarde gelijk het Gouden Masker van Toetanchamon. Maar hier dus ook de meeste infrarood, ofwel mensen eromheen. Zie die pakken maar te krijgen!

Tom Cruise in Mission Impossible en Brad Pitt Ocean’s Eleven, Twelve, of misschien wel Thirteen, hadden het maar gemakkelijk met hun diefstal. Die deden gewoon wat er in het script stond. Wij moeten echter zelf waakzaam zijn en de ’beveiliging’ zien te ontwijken. Wij zijn niet in een film, krijgen nooit een Oscar en weten dat het bittere ernst is om die anderhalve meter te respecteren. Op elke hoek moet je eerst om het schap heen gluren of er niemand aankomt. Als in een western, maar dan zonder pistool. Gelukkig geldt bij ons een wapenverbod, anders werd boodschappen doen helemaal doodeng.

Nu tellen winkeliers ons dus bij de deur en staan er looprichtingen op de vloer. Toch eigenlijk een soort script. Maar dan niet om museumstukken, maar gewone artikelen voor ons bereikbaar te houden. Applaus voor al die mensen die dat doen!

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen