Premium

Koolsail afgelast: ’We kunnen niet doorgaan alsof er niets aan de hand is’

Koolsail afgelast: ’We kunnen niet doorgaan alsof er niets aan de hand is’
Beeld van een van de eerdere edities van Koolsail
© Archieffoto
Langedijk

,,We kunnen niet doorgaan alsof er niets aan de hand is’’, aldus voorzitter Ronald van Schoorl van de stichting Koolsail Langedijk. Met pijn in het hart hebben de comités, die belast zijn met de organisatie van dit vijfjaarlijkse evenement, besloten om alle activiteiten voor dit jaar af te gelasten. ,,Het is duidelijk dat het coronavirus hier debet aan is.’’

Koolsail 2020 stond op de agenda voor 18 tot en met 21 juni. Thema van de zesde editie van het evenement, waar duizenden bezoekers op af komen, was ’Verbinding’. Het kabinet verbood alle evenementen tot 1 juni maar in Langedijk werd besloten te stoppen met de verdere voorbereidingen voor Koolsail.

„Het is ontzettend jammer maar het is een unaniem gedragen besluit, door alle betrokkenen bij de organisatie van de diverse evenementen”, aldus Van Schoorl. Ook de speciaal geproduceerde voorstelling ’De laatste tuinder van Langedijk’, die door locatietheater het Koolkollektief in Museum BroekerVeiling zou worden opgevoerd - met een speciaal gecomponeerd lied van Skotwal - gaat niet door.

Van Schoorl: „De gezondheid van bezoekers en medewerkers staat voorop. Er is al zo hard gewerkt, draaiboeken klaar, vergunningen geregeld, sponsoren met succes benaderd, folders voor een gedeelte al gedrukt. Medewerking van scholen en bibliotheek was geregeld, evenals die van diverse horeca-exploitanten. Er zou een informatieve krant in een grote oplage worden verspreid om de inwoners uit de regio te kunnen informeren. Dat is dus nu ook van de baan.’’

De voorzitter ziet een lichtpuntje. ,,Al die plannen zijn niet voor niets geweest. Ze kunnen namelijk volgend jaar zo uit de la worden gehaald, want er is besloten om dan Koolsail 2021 te gaan organiseren”, aldus Van Schoorl.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen