Lezers reageren massaal op de vraag: ’Hoe gaat het met u?’ Van ’Opgesloten in Spanje’ tot een ’Onvergetelijke glazen verjaardag’

Lezers reageren massaal op de vraag: ’Hoe gaat het met u?’ Van ’Opgesloten in Spanje’ tot een ’Onvergetelijke glazen verjaardag’
’De kleinkinderen hadden twee banners gemaakt.’
© Foto Familie Rebel
Hilversum

’Hoe gaat het met u? Laat het ons weten!’ De oproep aan de lezers van deze krant leverde veel, uiteenlopende reacties op. De een zit ’opgesloten’ in het strenge Spanje, de ander baalt van online school, de derde viert een ’glazen’ verjaardag. Andere lezers hebben (weer) tijd voor een goed boek, een puzzel, of een klusje in de tuin.

Hieronder is de eerste ’oogst’ van onze oproep te lezen. Wat ons betreft: Wordt vervolgd!

Lezers reageren massaal op de vraag: ’Hoe gaat het met u?’ Van ’Opgesloten in Spanje’ tot een ’Onvergetelijke glazen verjaardag’

Guardia Civil staat overal te posten

Ik zit aan de Costa Blanca in Zuidoost-Spanje vast. Met mijn katje Saartje. De total lock down is hier goed tot mij doorgedrongen. Mijn enige uitje is naar een winkeltje op loopafstand mijn boodschappen halen. Je moet het bonnetje goed bewaren, want de politie houdt je aan en dan controleren ze de datum. De boete is 500 tot 3000 euro als je de verordening overtreedt. Voor in de winkel hebben ze een bak met handschoenen staan, die je verplicht aan moet doen. Er mag per keer maar een beperkt aantal mensen naar binnen.

De benedenburen hadden bezoek, wat ook verboden is, en de Guardia Civil heeft het bezoek uit het huis gehaald. Overal staat de Guardia Civil te posten. Afgelopen weekend waren ze ter land, ter zee en in de lucht. Zo luidde de waarschuwing ook. Nee, het is geen pretje meer.

Lezers reageren massaal op de vraag: ’Hoe gaat het met u?’ Van ’Opgesloten in Spanje’ tot een ’Onvergetelijke glazen verjaardag’

Ik wilde vorige week nog terug, maar Saartje, mijn katje, mocht ik niet meenemen. Ik laat Saartje niet alleen. Nu heb ik mij erbij neergelegd. De koffer staat al enige tijd gepakt, maar om constant in de ’vertrekstand’ te leven geeft ook geen rust. Nu blijf ik de maand mei nog, in de hoop dat de coronaproblemen dan voorbij zijn.

Ik vermaak mij met puzzelen, bellen, tv-kijken en schrijven. Ik bezoek soms stiekem de benedenburen, die uit Vleuten komen. Omdat ik binnendoor kan, wordt dit niet gezien. We zitten niet in ’t zicht, mocht de Guardia Civil weer eens voorbij rijden.

Martha Wever, Spanje

Wij lezen via de Ipad twee kranten

Wij, echtpaar van man 78 en vrouw bijna 76 jaar, zijn al vanaf 10 maart thuis. Dit omdat mijn man de auto-immuunziekte SLE heeft en ruim dertien medicijnen, waaronder drie paardenmiddelen. Ook ik heb zeven geneesmiddelen voor het een en ander.

Fijn is, dat onze jongste dochter vanaf die tijd wekelijks onze boodschappen voor de deur zet. Ook is er wekelijks de SRV-wagen, waarvan de eigenaar ook onze boodschappen voor de deur zet, net als de apotheek en de verbandmiddelenbezorger. Gelukkig is er wifi, dus e-mail en ook telefoon om dochters (twee) en broers en hun vrouwen (samen vier) te mailen of spreken. Mijn man moet tweemaal daags twintig minuten ingesmeerd met zalf en daarna op elk been een open wond verzorgd, en door schimmel moet alles van hem dagelijks gewassen worden.

Nu ook al weken geen huishoudelijke hulp meer, want corona! Dus elke dag wat schoonmaken, zo kom je er ook. Koken altijd zelf, door dieet van koolhydraatarm in verband met diabetes 2, ook soep bijvoorbeeld. Lezen via Ipad twee kranten. En spelen daar ook bijvoorbeeld free cell op. Af en toe rummikub. Natuurlijk ’s avonds tv kijken. Gelukkig is er onze tuin, waar we wel in kunnen nu. Hoop dat we weer zelf naar het AMC, Tergooi ziekenhuis, fysio etc. kunnen als het hopelijk weer kan.

Echtpaar uit Huizen

Contact houden met de familie

Elke week contact houden met onze kinderen en broers en zussen, vooral diegenen die in Brabant wonen. Nu weet je zeker hoeveel je van je naaste familie houdt omdat iedereen gevaar loopt. We hebben maar één wens en dat is dat iedereen gezond mag blijven en dat wijzelf 100 jaar mogen worden in redelijke gezondheid. Wij zijn bijna 68 jaar en roepen iedereen op: gebruik je verstand. We kopen ook elke dag verse groenten en blijven op gepaste afstand en proberen dat ook zoveel mogelijk in de gaten te houden, omdat dit nu voor onszelf en iedereen het minste gevaar op gaat leveren.

Corrie Ferket-de Graaf, Huizen

Lezers reageren massaal op de vraag: ’Hoe gaat het met u?’ Van ’Opgesloten in Spanje’ tot een ’Onvergetelijke glazen verjaardag’

Verjaardag die ik niet meer zal vergeten

In verband met het coronavirus hadden onze kinderen en kleinkinderen iets bedacht voor mijn verjaardag. We gaan het gewoon buiten vieren! Wij werden ’s ochtends al vroeg verrast. De kleinkinderen hadden twee banners gemaakt en plakten die op onze voorruit. Daarna werden er slingers met ballonnen opgehangen in onze voortuin. Onder luid ’Lang zal ze leven’ werd ik toegezongen. De tekst op de banners was: ’Roep 3 keer hoera voor onze jarige oma’. Daar werd veel gehoor aan gegeven. Wij hebben vandaag genoten, een verjaardag die ik niet meer zal vergeten.

Nel Rebel (73), Eemnes

Lezers reageren massaal op de vraag: ’Hoe gaat het met u?’ Van ’Opgesloten in Spanje’ tot een ’Onvergetelijke glazen verjaardag’

Het nieuws volgen, tot en met CNN

Gelukkig gaat het goed met mij. Mijn dag bestaat uit: het nieuws volgen tot en met CNN, eindelijk m’n stapel ongelezen boeken verwerken, die daarna doorgegeven worden (wat tevens valt onder opruimen), haken, breien aankeutelen, tuin zitten. Omdat ik op drie vlakken risicopatiënt ben, ga ik alleen om de paar dagen naar de supermarkt. Omdat ik alleen woon en geen familie meer heb bestaan mijn sociale contacten uit telefoontjes, en ik ben met pensioen. Concluderend: ik heb het vergeleken met anderen makkelijk. Gelukkig heb ik ook een ruim vangnet en dat is zeer rustgevend. Met vriendelijke groet en dank dat jullie doorwerken.

Astrid Bos (66), Hilversum

Lezers reageren massaal op de vraag: ’Hoe gaat het met u?’ Van ’Opgesloten in Spanje’ tot een ’Onvergetelijke glazen verjaardag’

Energie in buitenactiviteit

Je bent 83 jaar, kwetsbaar en mag van je vrouw geen boodschappen meer doen. Dan maar energie in buitenactiviteit steken, in de achtertuin.

Familie Jeronimus, Bussum

Ik moet haar dan echt weer kalmeren

Mijn vrouw en mijn twee dochters werken in de zorg. De ene dochter in de thuiszorg, de ander in de dementenzorg, en mijn vrouw in de psychische zorg. Mijn vrouw Margo is vandaag aan het werk gegaan, bang wat ze weer tegenkomt, hoeveel zieken er bijgekomen zijn. Zij komt vandaag ook weer thuis, zal wel weer helemaal van de kaart zijn zoals de afgelopen twee dagen. Ik moet haar dan echt kalmeren. ’Hoe moet het dan met jou gaan, als ik ziek word?’, zegt ze tegen mij. Ik ben veteraan, dus ik krijg haar wel kalm. Niet alleen de ziekenhuizen hebben het zwaar, maar ook de zorg. Dat wilde ik toch even laten weten.

Renko de Beere (72), Hilversum

De kleinkinderen zien via Facetime

Ik kan redelijk omgaan met de maatregelen. Mijn vrouw moet verplicht binnenblijven omdat zij herstellend is van borstkanker, dus dat is balen voor haar. Maar we hebben gelukkig een grote tuin, dus we kunnen in het zonnetje zitten. Ik hoef ook geen boodschappen meer te doen, want ik heb alles in huis, en de vriezer is gevuld. We hebben wel een nadeel: we hebben twee kleinkinderen en die kunnen we voorlopig niet zien, alleen via Facetime.

Wim van Huisstede, Almere

Ik denk weer: tel je zegeningen

Met mij gaat het goed en hoe gaat het met U? Zo leerden we dat in 1940-1945. Mijn leeftijd is haast 83 jaar. In deze coronatijd gaan mijn gedachten uit naar de oorlog. Net als toen kon ik gelukkig (op mijn kindermanier) denken: tel je zegeningen. En dat doe ik nu ook. De zon schijnt vandaag. Ik heb verwarming, dus hoef niet in de kou te zitten. Ik hoef niet ’bang’ te zijn als de bel gaat. Een brief in de brievenbus vinden met een foto van een gezin dat vraagt of ze boodschappen kunnen doen? En weten dat hier weer een eind aan komt. Hoe? Dat is voor iedereen spannend. En dat is iets wat we allemaal moeten delen. Misschien gaan we wel met beide benen op de grond staan en kunnen we allemaal bedenken dat we steenrijk zijn.

R. Huppelschoten

Geen houden aan

Ze willen zo graag spelen! Maar de mama's zijn verkouden. Dan in eigen tuin. Maar er is geen houden aan. Toch op zo veilig mogelijke afstand. De 3-jarige kindjes zijn Harvey en Jorn uit Huizen.

Machteld Moossdorff-Visser

Lezers reageren massaal op de vraag: ’Hoe gaat het met u?’ Van ’Opgesloten in Spanje’ tot een ’Onvergetelijke glazen verjaardag’

Online school is een ramp

Ik heb online school. De eerste twee dagen was het wel leuk, maar daarna werd het een ramp. Mijn school doet zijn best om de kinderen goed onderwijs te geven, maar het kan soms nog erg onduidelijk zijn. In deze anderhalve week wilde ik nog met mijn vrienden afspreken, maar dat ging allemaal niet door. Ik wilde nog gaan zwemmen en naar de bioscoop gaan, maar het is allemaal dicht. Ook het sporten is gestopt. Ik zit op wedstrijdzwemmen en het is erg jammer dat ik niet meer kan sporten. Ook het sociale contact neemt af aangezien iedereen liever thuis blijft uit angst voor het virus. Eerst leek het me wel leuk thuis school, maar ik zit nu toch liever in de klas en doe leuke activiteiten na school.

Cristian Roest (14)

Puzzelen, lezen en kaarten maken

Normaal werk ik twee dagen in een boekhandel en doe ik nog vrijwilligerswerk, maar aangezien ik in de risicogroep val, ben ik daar toch maar mee gestopt. Vroeg me af hoe ik de dagen door zou komen, maar dit lost zich gelukkig vanzelf op. Puzzelen, lezen en kaarten maken en deze versturen naar de ouderen in de omgeving. Ook mijn man is nu gestopt met de rolstoelbus waar hij met de ouderen dagtochten maakte. Jammer, maar de gezondheid staat voorop. Een compliment voor de extra puzzels die vandaag in de krant stonden. Zo komen we de dagen wel door. We wensen jullie allemaal alle goeds toe.

Jan (77) en Bep (76) van Doorn, Kortenhoef

’Hoe gaat het met u? Laat het ons weten!’ Stuur uw verhalen en foto’s naar ons. Vergeet niet uw naam, leeftijd en woonplaats erbij zetten. En als onderwerp: corona.

Ons mailadres is: redactie@gooieneemlander.nl

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen