Premium

Uitstel vaarseizoen bittere pil voor ondernemers en vrijwilligers in havens Noordkop

1/2
Den Helder

Uitstel van het vaarseizoen door corona gaat groot effect hebben op de recreatiesector in de Noordkop en de inkomsten van ondernemers en jachthavens.

Normaal gesproken begint het vaarseizoen op 1 april. Nu wordt 1 juni als start van het recreatief varen genoemd. „Logisch, gezien wat er nu allemaal loos is”, zegt oud-scheepsloods Adri Rijpert die bestuurslid is van het Historisch Reddingbootcollectief. „Het gaat velen geld kosten. Maar voor de Provincie is het gunstig. Zij hoeft minder brugwachters in te zetten om de bruggen open te draaien.”

Ook in de Museumhaven Willemsoord zijn de gevolgen tastbaar zegt voorzitter Michiel Tegelberg: „De haven zal voorlopig aardig vol zijn want ook de programma’s van grotere charterschepen zoals de Morgenster en Stortemelk worden geraakt. Die blijven dus binnen. Uitstel van het vaarseizoen betekent voor een aantal schepen minder inkomsten, die ze normaal zouden hebben door dankzij bezoekers, vaartochten op het Wad of door de haven en asverstrooiingen.”

Onderhoud

De voorzitter ziet wel dat er meer tijd is voor het onderhoud: „Althans zolang je dat alleen of met maximaal 1 of 2 anderen doet, en de coronaregels in acht neemt. Onze helling wordt dan ook goed gebruikt.” Tegelberg vindt het jammer dat festiviteiten waar Helderse schepen aan hadden kunnen deelnemen zijn afgelast. „En er wordt natuurlijk ook met spanning uitgekeken naar het al of niet doorgaan van Sail Amsterdam. Of onze eigen botterrace, het Dutch Wooden Boat Festival en de Jutterhavendagen gezamenlijk gepland in weekend 3-5 juli.”

Havenvrijwilliger van het eerste uur Paul Schaap zegt over het onderhoud van klassieke schepen: „De reparatie van de hoofdmotor van de sleepboot Dombo en de verdere restauratie van de stoomsleper Noordzee zijn gaande. Ook door gaat de restauratie van de klipper Emanuel en het werk aan de klipperaak Hollandia. In de Medemblikkerloods blijven onze vrijwilligers doorwerken aan de logger Morwenna.”

Maar diverse vaartochten die de reddingboten Dorus Rijkers en De Zeemanspot in april en mei zouden gaan maken zijn afgezegd. Ook het lichtschip Texel is voor publiek gesloten.

Jachten

Voor de jachthavens aan binnenwater, IJsselmeer en Waddenzee is het ook een forse tegenvaller. De stichting jachthavens Waddenzee, waar ook Texelse havens bij zijn aangesloten, meldt: ’We zijn snel tot een collectief standpunt gekomen: onze havens zijn gesloten tot 1 juni. Na de laatste indringende maatregelen van onze regering is dat ook feitelijk onvermijdelijk. Alleen al omdat we niet aan het 1,5 meter vereiste kunnen voldoen omdat onze steigers daar niet breed genoeg voor zijn.”

Bij het gebruik van de sanitaire voorzieningen is het in de praktijk ondoenlijk om zich aan die 1,5 meter afstand te houden. Voorzitter Jook Nauta: „Dit alles betekent ook dat onze omzet tot 1 juni 0,00 zal zijn. Wel kunnen we onze medewerkers daarom aanspraak maken op de gelden van het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid. We hoeven geen letterlijke of figuurlijke ketting voor de haven maar de exploitatie is gesloten en dus ook alle faciliteiten”, stelt Nauta.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen