Premium

Laura de Witte heeft nu meer tijd om zich alsnog voor de Olympische Spelen te plaatsen: Een geluk bij een ongeluk

Laura de Witte heeft nu meer tijd om zich alsnog voor de Olympische Spelen te plaatsen: Een geluk bij een ongeluk
Laura de Witte: ,,Het is op dit moment vooral een heel gek idee. Dat je ergens zo naar toe werkt en dat er opeens geen Spelen zijn.”
© Archieffoto/Orange Pictures
Heiloo

Deze week werd definitief duidelijk dat de Olympische Spelen in Tokio op zijn vroegst in 2021 worden gehouden. Voor atlete Lisanne de Witte is dat een flinke streep door de rekening, maar voor jongere zus Laura (24) ligt dat anders.

In zekere zin is het uitstel voor jou niet ongunstig?

,,Voor mij persoonlijk is het een beetje een geluk bij een ongeluk. Ik had mij nog niet geplaatst en de kans werd ook steeds kleiner dat het nog zou gaan lukken.”

Het jaar was nog niet geworden wat je ervan verwacht had?

,,Ik heb een heel kort indoorseizoen gehad en dat ging heel erg slecht. Ik heb daarna eens goed naar mijn trainingsschema gekeken en daar hebben we het een en ander aan aangepast. Voordeel is nu dat er meer tijd is om in vorm te komen en het een stuk minder als een risico voelt om veel te veranderen. Er is nu veel meer speling.”

Je zus was wel al zeker. Die zal flink balen?

,,Aan de ene kant wel, maar als je de omstandigheden bekijkt is dit gewoon de beste beslissing. Het is een hele nare situatie, maar wel het meest eerlijk om het voor nu af te gelasten. Het is op dit moment vooral een gek idee. Dat je ergens zo naar toe werkt en dat er opeens geen Spelen zijn.”

Was je als toeschouwer naar Tokio gegaan als je je niet had geplaatst?

,,Daar heb ik eerlijk gezegd nog helemaal niet aan gedacht. Mijn ouders zouden in ieder geval wel gaan, maar ik was nog heel erg bezig met mij te kwalificeren. Ik wil er te graag als atleet naar toe. Het is overigens bepaald niet goedkoop om naar Japan te reizen.”

Hoe blijf je momenteel fit?

,,Het trainen gaat gewoon door, alleen probeer ik dat te doen op plekken waar het kan. De baan is gesloten, dus dan ga ik de straat op of de duinen in. Op die manier lukt het aardig om in beweging te blijven.”

De verveling heeft verder nog niet toegeslagen?

,,Dat valt wel mee. Ik ben vorig jaar afgestudeerd in Voeding en Diëtiek, dus dit zou sowieso al een tussenjaar worden waarin ik mij in eerste instantie helemaal op atletiek wilde richten. En pas na de Spelen op werken. Dus in veel opzichten is het niet veel anders dan anders. Het is alleen wel wennen om niet meer vrij te doen wat je wilt. Daardoor zit ik wel wat meer thuis dan normaal.”

Heb je contact met andere atleten?

,,Dat is wel wat minder. Ik kan nu natuurlijk niet meer samen trainen. Alleen nog met mijn zus. Daardoor valt vooral de gezelligheidsfactor weg, waardoor het toch wel iets moeilijker wordt qua motivatie.”

Hoe is het contact met je coach Sven Ootjers?

,,Op afstand. Het is allemaal een stukje lastiger geworden. Maar ja. We moeten het er maar mee doen.”

Er is nog wel een EK dit jaar.

,,Daar probeer ik mij wel op te focussen. Zo lang het EK op de planning blijft staan, richt ik mij nu daar op. Probleem is dat je op dit moment natuurlijk niet echt weet waar je aan toe bent.”

En daarna de spelen van 2021?

,,Het voelt voor mij een beetje als een nieuwe kans, dus ik ga er alles aan doen om het alsnog te halen.’’

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen