Premium

Geen evenementen van Le Champion tot 1 juli, deelnemers krijgen geld inschrijving niet terug, wel 50 procent korting in 2021.

Geen evenementen van Le Champion tot 1 juli, deelnemers krijgen geld inschrijving niet terug, wel 50 procent korting in 2021.
Tijdens de Alkmaar City Run pakt Le Champion uit met de aankleding, zoals hier op de Oudegracht. De volgende editie is pas in 2021.
© Foto JJFoto.nl/Jan Jong
Alkmaar

Le Champion heeft een streep gezet door alle activiteiten tot 1 juli. Dus de komende tijd zijn er geen fiets- en wandelvierdaagse, toertochten, hardloopwedstrijden, reizen of andere bijeenkomsten van de Alkmaarse sportvereniging.

Het gaat onder andere om vijf grote evenementen in Noord-Holland; de Ronde van Noord-Holland, de Fiets4Daagse Hoorn, de Alkmaar City Run by night, de wandeltocht Oer-IJ Expeditie en de Wandel4daagse Alkmaar.

Eerder werden de Zandvoort Circuit Run en de Omloop van Zandvoort op 29 maart al afgelast. Mensen die zich hadden ingeschreven, krijgen hun geld niet terug. „Maar die krijgen wel 50 procent korting op de inschrijving voor 2021”, vertelt directeur Ron van der Jagt.

Stichting

Le Champion is naast een vereniging met 20.000 leden, ook een stichting met een kleine 40 mensen in vaste dienst. „Als we iedereen het geld voor hun inschrijving teruggeven, komen we in de problemen. Formeel hoeven we ook niks te doen. Het is overmacht en in onze algemene voorwaarden staat dat we dan niet verplicht zijn om restitutie te doen, maar we willen natuurlijk ook geen geld overhouden aan de coronacrisis.”

Rob Wit, al bijna 50 jaar lid van Le Champion en onderdeel van de ledenraad van de vereniging, maakt zich wel zorgen om zijn club. „Er kunnen een paar maanden geen activiteiten georganiseerd worden, maar er worden op het kantoor in Alkmaar wel kosten gemaakt; een deel van het personeel heeft de komende maanden niks te doen.”

Le Champion (nog) niet in de financiële problemen

Directeur Ron van der Jagt verzekert dat Le Champion niet in financiële problemen komt door het niet doorgaan van de evenementen met duizenden deelnemers. „Nee, dat is nu niet aan de orde. We zijn een gezonde organisatie zonder winstoogmerk.”„We moeten er alleen ook voor zorgen dat we een gezonde club blijven en niet omvallen als er wedstrijden worden afgelast.”

De zorgen van Zaankanter Rob Wit van de ledenraad van Le Champion, zullen andere leden ook delen. „Dit is wel een aderlating. Het zijn niet het eerste evenementen in de afgelopen twaalf maanden die afgelast worden. Vorig jaar tijdens de Dam tot Dam Loop mochten er 5000 atleten niet starten door de warmte en de Groet uit Schoorl Run werd afgeblazen omdat het te hard waaide. En wordt de Dam tot Dam Loop 2020 gered? Dat is ook alweer twee maanden na 1 juli.”

Netjes

Wit vindt het overigens wel netjes dat de inschrijvers gecompenseerd worden in 2021. „Anders hou je geen klant meer over.”

Van der Jagt heeft vorige week rondgebeld met vergelijkbare sportorganisaties in Nederland. „Ik wilde weten wat voor oplossing zij hadden bedacht. Collega’s elders in het land hebben bijvoorbeeld een streep moeten zetten door een halve marathon met 30.000 deelnemers. Stel dat de inschrijving daarvoor 25 euro kost, dat is een omzet van 750.000 euro. Als ze alleen al de helft terug moeten betalen, zijn ze 375.000 euro kwijt, terwijl veel kosten al gemaakt zijn. Dan valt zo’n bedrijf om.”

Beroepskrachten

Kleinere wandel-, fiets- of hardloopevenementen kunnen wellicht wel 100 procent restitutie geven. „Maar die draaien vaak helemaal op vrijwilligers en hebben weinig kosten. Wij zijn een professionele organisatie met beroepskrachten. Veel kosten worden in de voorbereiding gemaakt. Vaak is voor ons de dag van het evenement zelf het sluitstuk.’’

Le Champion wilde echter niet puur zakelijk omgaan met het inschrijfgeld. „Daarom geven we de mensen die zich al hadden ingeschreven 50 procent korting op de inschrijving voor hetzelfde evenement in 2021. Er is namelijk op de kalender geen ruimte om evenementen dit jaar nog in te halen.”

Verantwoordelijkheid

Op het kantoor in Alkmaar ging vorige week vrijdag al een streep door alle evenementen tot en met half mei. „We wilden de maatregelen van de overheid niet afwachten en zelf onze verantwoordelijkheid nemen. Toen maandagavond alle bijeenkomsten tot 1 juni verboden werden, hebben we niet lang getwijfeld om tot 1 juli geen evenementen aan te bieden. De kans is groot dat het in juni nog steeds niet verantwoord is om grote groepen bij elkaar te hebben.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen