Premium

In de sportwinkel komen voetballers en tennissers nu maar fitnessmaterialen kopen

In de sportwinkel komen voetballers en tennissers nu maar fitnessmaterialen kopen
Jim Hulleman (midden) was de eerste voetballer die deze periode voor fitness-spullwn bij Sportshop Bouwes in Schagen langskwam.
© Archieffoto Orange/Kees Kuijt
Schagen

Voetballers die fitnessapparatuur komen kopen en veel vraag naar wandel- en hardloopschoenen, alsmede comfortabel zittende kleding. Dat is, kort gezegd, het beeld in de regionale sportwinkels sinds de coronacrisis is uitgebroken.

Bij Sportshop Bouwes in Schagen was Jim Hulleman van derdedivisionist Odin’59 de eerste voetballer die in deze periode naar spullen voor fitness vroeg. Typisch, wat Bouwes-manager Michel van der Wardt betreft. ,,Wat normaal aan beweging op de club of in de sportschool gebeurt, moeten dit soort sporters nu thuis doen.”

De matjes, springtouwen en dumbells vliegen bij hem de deur uit. Ook hardloopschoenen verkopen goed. De keerzijde is dat niemand ineens meer interesse heeft in bijvoorbeeld voetbal-, handbal- of tennisspullen.

Tijdelijk

,,We hadden voor dit seizoen vol ingezet op die laatste categorie. Er was al een speciale hoek ingericht, prachtig mooi. Voorlopig eigenlijk voor niets. Degene die een van die sporten beoefent, loopt nu naar de afdeling fitness of hardloopschoenen. Dat compenseert elkaar niet, want zij zien het als een oplossing van tijdelijke aard. Dan ga je niet zo veel geld aan hardloopschoenen besteden als wat je normaal aan tennisschoenen uitgeeft.”

Van der Wardt hoopt dat mensen de winkel snel weer weten te vinden als de zorgen rondom corona weg zijn. ,,We hebben nu dagelijks misschien vijftien, twintig klanten in de winkel. Ik ben blij dat er toch nog wat aanloop is. Maar de omzet in februari was natuurlijk al dramatisch ten opzichte van voorgaande jaren.”

,,Er is animo voor de sporten die je kunt beoefenen en weinig interesse voor sporten als voetbal, tennis en handbal’’, schetst Bart Langedijk van Sport2000 in Den Helder het beeld van de voorbije weken. ,,Logisch natuurlijk. Wandel- en hardloopschoenen verkopen we relatief veel, net als matjes, dumbells en elastieken trekkoorden. En sporthorloges, al lopen die het hele jaar lekker door. Nu ook. Mensen hebben niks te doen, hè..’’

Wie graag zonder andere aanwezigen in de winkel iets wil kopen, kan bij Langedijk een afspraak maken in de avond. ,,We werkten al op afspraak op dinsdagavond. Ik ben ook een van de weinige winkeliers in Den Helder die voor extra koopavond is. Overdag hebben we een maximum van vijf personen tegelijkertijd in de winkel ingesteld. We verlenen service. Iemand de juiste hardloopschoenen aanmeten, kost snel een half uur per klant.’’

Langedijk zegt de hang naar ’lokaal winkelen’ te voelen. ,,Ik merk dat er mensen zijn die gewoon naar de stad gaan om even iets bij je te kopen. Omdat ze het je gunnen. Het lokaal winkelen, waarvoor zoveel aandacht is. Een heel mooi signaal in deze vreemde tijden.’’

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen