Premium

Politie: ook torenhoge boetes voor groepsvorming áchter de voordeur

Politie: ook torenhoge boetes voor groepsvorming áchter de voordeur
De politie heeft ook graag dat mensen het melden als ze bijvoorbeeld merken dat buren toch tamelijk uitgebreid aan het feesten slaan met gasten.
© Archieffoto
Amsterdam

De strengere maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus betekenen voor de politie dat ook áchter de voordeur wordt ingegrepen. Dat meldt een woordvoerster van de korpsleiding desgevraagd. ,,Zo interpreteren wij de nieuwe noodverordening in elk geval wel.’’

De politietop kan zich helemaal vinden in de aanpak van een wijkagent in Kaag en Braassem, die deze week ingreep toen hij zes jongeren opgepropt op een bank zag zitten in een woonkamer. De agent hield het bij een waarschuwing, maar liet de groep wel weten dat ze de volgende keer op de bon worden geslingerd. Dat betekent een boete tot maximaal vierhonderd euro de man.

Niet vrijblijvend

Natuurlijk blijft de politie in eerste instantie een beroep doen op het ’gezond verstand’, zegt de landelijke woordvoerster. Dat is niet langer vrijblijvend. ,,Als het nodig is, gaan we ook beboeten achter de voordeur. Uitgangspunt is en blijft de veiligheid van iedereen.’’

Sinds afgelopen maandag geldt dat groepen van drie of meer mensen verboden zijn, gezinnen en kleine kinderen uitgezonderd. Ook is het verplicht minimaal anderhalve meter afstand te houden. Een en ander is nu vastgelegd in een nieuwe noodverordening, die de politie de benodigde juridisch handvaten geeft om te kunnen ingrijpen.

De politie heeft ook graag dat mensen het melden als ze bijvoorbeeld merken dat buren toch tamelijk uitgebreid aan het feesten slaan met gasten. Niet helemaal ondenkbaar natuurlijk. Je zult maar 17 jaar worden. Of nu al kunnen vieren dat je geslaagd bent, aangezien de centrale schoolexamens vanwege het virus zijn geschrapt.

Klik-app

Ook voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, dat bestaat uit de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s, meldt dat wordt ingegrepen bij feestjes binnenshuis. ,,We gaan niet zomaar bij mensen thuis controleren of ze samen een borrel drinken. Maar als we signalen krijgen dat er thuis een groot feest gevierd wordt, dan zullen wij handhaven. Ik snap dat dat vervelend is, maar het moet’’, zei hij donderdag tegen RTL Nieuws.

Dat het de overheid ernst is, blijkt onder meer ook uit een maatregel van de gemeenten Purmerend en Beemster. Die bieden inwoners sinds woensdag de mogelijkheid om via de ’Mijn Gemeente’-app te klikken over groepsvorming. Overigens hebben deze gemeenten het daarbij over ’groepsvorming op straat’.

De Europese Commissie wil nog een forse stap verder gaan, door groepen op te sporen aan de hand van telefoongegevens. Nederland is tegen dit ’big brother’-achtige idee. Ook in tijden van crisis heeft de Nederlander recht op zijn privacy, meent de politiek.

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen