Premium

Extra nachtopvang daklozen in Zaans hotel

Extra nachtopvang daklozen in Zaans hotel
Archieffoto ter illustratie.
© Foto ANP, Olaf Kraak
Zaandam

Een Zaans hotel heeft twintig extra nachtopvangplekken per direct beschikbaar gesteld voor de opvang van daklozen. Dat heeft de gemeente Zaanstad bekend gemaakt.

Dat is fors meer dan de huidige capaciteit van negen plekken in het Sociaal Pension Zaanerf.

De naam van het hotel wordt nog niet bekend gemaakt. Volgens gemeentewoordvoerder Aukje Schep ’omdat de eigenaren eerst willen kijken hoe het loopt’. Ook is nog onbekend hoeveel de gemeente betaalt voor de overnachtingen. Dat wordt bekend gemaakt na het officiële collegebesluit, begin volgende week.

De maatregel komt voort uit de coronacrisis: zowel de gemeenteraad als het Leger des Heils vinden het ongewenst dat daklozen nu van hot naar her reizen. Ook zijn de extra plekken nodig om de vereiste anderhalve meter afstand te waarborgen.

Bij Zaanerf gold tot voor kort de regel dat slapers na drie overnachtingen een andere plek moeten zoeken. Die is tot nader orde opgeschort. De opvang blijft echter uitsluitend voor de avonden en nachten beschikbaar, overdag mogen de daklozen niet binnen zijn.

Volgens Schep worden alle Nederlanders weliswaar opgeroepen om zoveel mogelijk binnen te blijven, ’maar gaat het vooral om het vermijden van groepen’. ,,Het Leger des Heils heeft goed zicht op welke mensen binnenkomen, en schat in dat deze mensen voornamelijk alleen zijn buiten.’’

En wat gebeurt er met zieke daklozen? Schep: ,,We houden ziekteverschijnselen zeker in de gaten. Bij lichte klachten worden mensen naar het hotel gestuurd om uit te zieken. Bij Corona-achtige klachten, vooral de combinatie met koorts, schakelen we door naar de GGD en nemen we deze persoon niet op in de passantenopvang.’’

Er wordt nog gezocht naar mensen die kunnen helpen in de opvang. Wethouder Natasje Groothuismink heeft daartoe een oproep verspreid via sociale media.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen