Premium

Oproep milieugroep: ’Sluit Tata Steel tijdens coronacrisis, situatie rond fabriek is onhoudbaar’

Oproep milieugroep: ’Sluit Tata Steel tijdens coronacrisis, situatie rond fabriek is onhoudbaar’
De situatie rond staalfabriek Tata Steel is volgens milieustichting IJmondig ’onhoudbaar’ voor omwonenden.
© foto ANP JEROEN JUMELET
IJmuiden

Tata Steel moet met onmiddellijke ingang worden gesloten tot het einde van de coronacrisis. Die eis legt milieustichting IJmondig neer bij gedeputeerde Jeroen Olthof. Maar Olfthof peinst daar niet over. De oproep van IJmondig is namelijk niet bij de provincie binnengekomen, maar bij de krant en dat stoort hem.

IJmondig, een milieustichting die in Wijk aan Zee is gevestigd, trekt in een persbericht hard aan de bel. Gedeputeerde Jeroen Olthof wordt verzocht de fabriek totaal stil te leggen.

,,De situatie is onhoudbaar en levensgevaarlijk geworden. Sommige medewerkers zitten met vijftien man boven op elkaar in controlekamers om een hoeveelheid beeldschermen continu in de gaten te houden. Vanwege het 1,5 meter protocol van corona mag en kan dit niet. Medewerkers zijn aan het begin van de crisis een dag naar huis gestuurd. Het van huis werken en van huis uit toezicht houden is nooit getest en daar is ook geen vergunning voor afgegeven”, schrijft IJmondig in een persbericht.

De stichting wijst erop dat er bij Tata met veel gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. ,,Als deze zich door gebrekkige controle mengen kan dat tot giftige explosieve mengsels leiden.”

In de omgeving van de staalfabriek wordt al jarenlang geklaagd over de stofuitstoot van de fabriek, en over stank. Het is allebei volgens IJmondig ’erger dan ooit tevoren.’

Klachten

Maar Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied ziet ’geen bijzonderheden’, en ook geen enorme toename van het aantal klachten.

,,Het aantal klachten van de afgelopen twee weken is niet anders dan anders. Dat is altijd al per week wisselend, we zien geen uitzonderlijke toename nu. Als je vanaf begin van dit jaar terugkijkt zie je dat het aantal klachten steevast wekelijks behoorlijk schommelt. Zo waren er vorige week 52 klachten en deze week tot nu toe zeven. Dat is een terugkerend patroon. Het beoordelen van klachten gaat gewoon door overigens, en we blijven uiteraard alert op bijzonderheden”, meldt woordvoerster Annemiek Bots van de Omgevingsdienst.

Luchtkwaliteit

Rondom het terrein wordt de luchtkwaliteit gemeten door meetstations van de GGD. Een van die meetstations registreert al anderhalve week hoeveelheden fijnstof die tot soms viermaal het toegestane jaargemiddelde reiken. IJmondig concludeert hieruit: ,,De situatie is onhoudbaar geworden omdat Tata bewezen heeft de afgelopen dagen tijdens de coronacrisis de veiligheid niet meer onder controle te hebben.”

Longkanker

Het RIVM heeft in 2009 in een rapport vastgesteld dat onder IJmonders die onder de rook van de fabriek wonen, 33 procent meer longkankerpatiënten zijn dan gemiddeld in Nederland.

Overigens kon het RIVM een directe relatie met de staalfabriek destijds niet aantonen, maar IJmondig trekt hieruit wel de conclusie dat de combinatie van het coronavirus en de aanwezigheid van veel longkankerpatiënten voor die laatsten fataal kan uitpakken. ,,Als deze mensen hier ook nog corona overheen krijgen, zijn ze ten dode opgeschreven.”

Besmettingen

Medewerkers van Tata zijn voor het coronavirus extra vatbaar vanwege hun werkomstandigheden, stelt IJmondig. Wat weer een risico voor besmettingen in de wijde omgeving met zich mee brengt. ,,De kans op besmetting met corona in de IJmond is hoger omdat alle Tata-medewerkers die niet thuis kunnen werken, per definitie niet de 1,5 meter afstand kunnen houden tot elkaar tijdens het werk op het Tata-complex.”

,,Alles in Nederland is stil gelegd voor de strijd tegen de verspreiding van het virus. Het gaat tegen de zwaartekracht in dat voor Tata een uitzondering gemaakt wordt. Daarom de oproep aan gedeputeerde Olthof het gehele Tata-complex met onmiddellijke ingang stil te leggen voor de periode van de coronacrisis, zeker tot 1 juni”, stelt Ellen Windemuth, woordvoerder van Stichting IJmondig.

Geen toename

Via zijn woordvoerster laat gedeputeerde Jeroen Olthof weten dat het hem bevreemdt dat de oproep via een persbericht aan deze krant wordt gedaan. ,,Dat verrast hem. IJmondig kan hem altijd rechtstreeks benaderen. Bij ons is echter geen oproep binnengekomen.”

Op de eis van IJmondig dat Olthof zijn gezag gebruikt om de fabriek stil te leggen, gaat de gedeputeerde niet in. ,,Wij hebben contact gehad met de Omgevingsdienst. Die ziet geen bijzondere toename van het aantal klachten. Controles worden door de dienst nog altijd uitgevoerd, zij het enigszins aangepast.”

Tata Steel is door deze krant verzocht om een reactie op de oproep, maar het staalbedrijf reageerde niet.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen