Premium

Druk Elswout voert tijdelijk openingstijden in

Druk Elswout voert tijdelijk openingstijden in
Elswout.
© Archieffoto
Overveen

Vanwege het coronavirus en het mooie lenteweer zoeken velen momenteel de natuur op. Bij buitenplaats Elswout is het ook erg druk. Omdat de natuur in deze tijd extra kwetsbaar is, kiest Staatsbosbeheer ervoor om tijdelijk openingstijden te hanteren.

Vanaf aanstaande maandag is Elswout dagelijks toegankelijk van 07.30 tot 19.30 uur, zolang Staatsbosbeheer het nodig vindt.

,,De natuur is uitnodigend en rustgevend, zeker in deze periode. Vogels zingen, knoppen lopen uit en voorjaarsbloeiers schieten uit de grond. We kiezen voor openingstijden om de rust te behouden en zorg te dragen voor de unieke natuurwaarden van de buitenplaats’’, aldus Staatsbosbeheer.

,,Het broedseizoen is begonnen. Om dieren niet te verstoren, vragen we bezoekers op de paden te blijven en honden aangelijnd te houden. Als een hond een ree ruikt, wordt het jachtinstinct geprikkeld. Rustende dieren schrikken en slaan op de vlucht als een hond te dichtbij komt. En de geursporen die honden nalaten, zorgen voor een langduriger verstoring van vogels en reeën. Ook beschadigen de honden kwetsbare planten en kunnen hinderlijk zijn voor andere bezoekers.’’

Staatsbosbeheer merkt dat mensen in deze crisistijd eerder geneigd zijn de natuur in te gaan. Er zijn veel nieuwe bezoekers op de buitenplaats. ,,Elswout is een plek voor een wandeling of om op de picknickweides van de voorjaarszon te genieten. Geen plek voor harde muziek, loslopende honden of een hardlooprondje.’’

Iedereen is nog steeds welkom bij Elswout, maar Staatsbosbeheer zal vanwege de drukte wel meer toezicht houden. Ook wordt bezoekers gevraagd zich aan de richtlijnen van het RIVM te houden en drukke tijden te vermijden.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen