Premium

Laatste loodjes bij verhuizing Dierentehuis Alkmaar naar Purmerend ’we wachten al jaren, we moeten verder’

Laatste loodjes bij verhuizing Dierentehuis Alkmaar naar Purmerend ’we wachten al jaren, we moeten verder’
Het dierenasiel aan de Bergerweg
© jjfoto.nl / Jan Jong
Alkmaar

Het is nog een kwestie van de puntjes op de i zetten en dan kunnen de dieren over. Een dezer dagen verhuist Dierentehuis Alkmaar naar Purmerend.

,,Er is geen precieze datum, maar alles wordt voorbereid. De verhuizing komt eraan. Het zijn de laatste loodjes’’, zegt Carmen Silos van Dierenbescherming.

Dierentehuis Alkmaar ziet zich genoodzaakt te verhuizen. Het huidige pand aan de Bergerweg is verpieterd. Uitzicht op nieuwbouw, verbouwing of wat dan ook komt al jarenlang niet voorbij een vooruitzicht. De dierenbescherming, waar het dierentehuis onder valt, kon niet meer wachten op actie vanuit de gemeenten Alkmaar, Bergen, Heiloo, Heerhugowaard en Langedijk. Silos: ,,We wachten al jaren, we moeten verder.’’

De dieren kunnen terecht in een oude stolp aan de Westerweg in Purmerend. Van daaruit wordt de regio Alkmaar nog steeds bediend. Het gaat om een monumentale boerderij, waar vroeger al dieren werden opgevangen. Dat hield op toen betrokken gemeenten besloten de dieren op te vangen in een asiel in Amsterdam.

Wethouder na wethouder verdiepte zich in de materie. Steeds kwam het tot geen oplossing voor Dierentehuis Alkmaar. Plannen voor nieuwbouw, renovatie en uitbreiding kwamen voorbij. Er was zelfs een stuk land aangekocht bij de Kanaaldijk in Bergen. Omdat het bij praten bleef, besloot het Dierentehuis Alkmaar zelf het lot in handen te nemen.

Over een terugkeer ooit is nog niets duidelijk. Een nieuw overleg tussen Dierenbescherming en de gemeenten begin dit jaar leverde ook niets op. Silos verwacht niet dat er op korte termijn ook iets geregeld zal worden.

Corona

In verband met het coronavirus zijn er minder mensen aan het werk bij de opvang, Er wordt in ploegendiensten gewerkt. Het effect van het virus op dieren is nog onbewezen, dus in dat opzicht gelden nog geen maatregelen. Silos’ advies luidt wel om niet te veel met de kat of hond te knuffelen als je ziek bent. Voor de zekerheid.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen