Premium

Met spanning gewacht of regio Alkmaar extra coronamaatregelen krijgt opgelegd

Met spanning gewacht of regio Alkmaar extra coronamaatregelen krijgt opgelegd
Niet nog een weekeinde met stranden en duinen vol mensen die te dicht opeen lopen.
© Archieffoto ANP
Alkmaar

Er wordt met spanning afgewacht welke extra maatregelen burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar gaat afkondigen ter bestrijding van corona. Als hij ze al afkondigt. Volgens een woordvoerder komt er waarschijnlijk vandaag duidelijkheid.

Bruinooge kan ingrijpen omdat hij voorzitter is van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, een samenwerkingsverband van 17 gemeenten, van Castricum tot Texel en van Bergen tot Hoorn.

Het wachten is op een noodverordening voor de regio. Die moet de uitwerking worden van de verscherpte maatregelen die het kabinet afgelopen maandag bekendmaakte. Maar de Veiligheidsregio moest de afgelopen dagen wachten op een voorbeeldtekst die het Rijk zou opsturen. Pas met dat concept in de hand kan Noord-Holland Noord de puntjes op de i zetten.

Dichte duinen?

Met spanning wordt intussen afgewacht of Bruinooge gebieden gaat afsluiten om geen herhaling te krijgen van taferelen zoals afgelopen weekeinde in onder meer de duinen en op het strand. Gaan er parken, pleinen en andere populaire plekken op slot? Gaan politie en handhavers met bonnenboekjes op zak, actief de ’asocialen’ bestrijden, zoals minister Ferdinand Grapperhaus de mensen noemde die zich niet aan de regels houden.

Het was woensdag aan het einde van de middag nog niet duidelijk of de definitieve noodverordening er donderdag wel zou zijn.

De vraag is bovendien nog of de tekst wel concrete maatregelen bevat. De vorige noodverordening, die van 16 maart, bevatte alleen regels die de burgemeester mag toepassen als hij dat nodig vindt. Of hij die bevoegdheden ook gaat gebruiken blijkt wellicht pas als er overtredingen worden begaan.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen