Premium

Kans op finale om de landstitel tussen VZV en SEW is verkeken: NHV zet streep door restant van handbalseizoen

Kans op finale om de landstitel tussen VZV en SEW is verkeken: NHV zet streep door restant van handbalseizoen
Een finale om de landstitel tussen Westfriesland SEW en JuRo Unirek VZV behoort niet meer tot de mogelijkheden nu het seizoen is beëindigd.
© Foto Marcel Rob
Arnhem

Het handbalseizoen 2019/2020 gaat de boeken in zonder kampioenen en zonder degradanten. Het Nederlands Handbal Verbond (NHV) heeft dinsdagavond vanwege de coronacrisis een streep gezet door het restant van het seizoen. Alleen voor de BENE-League wordt een uitzondering gemaakt. Van die competitie voor herenteams uit België en Nederland is Achilles Bocholt op basis van de eindstand van het reguliere seizoen aangewezen als winnaar.

Vanwege de nieuwe, verscherpte maatregelen om het coronavirus het hoofd te bieden ziet het NHV geen mogelijkheid om het seizoen na 1 juni nog te herstarten. ,,Het spijt ons te moeten mededelen dat de competitie geen reglementaire promotie/degradatie kent. Ook daar waar een team al reeds zeker van promotie dacht te zijn, of op een plaats stond die mogelijk promotie tot gevolg kon hebben. Het bondsbestuur is zich bewust van de teleurstelling die dit besluit met zich meebrengt. Met name voor alle teams in de verschillende competities die in de rangschikking bovenaan stonden’’, schrijft de bond in een toelichting op het genomen besluit.

Landstitel

Voor de Noord-Hollandse ploegen in de eredivisie en in de BENE-League lopen de consequenties van dit besluit sterk uiteen. Zo zien de vrouwen van VZV en SEW hun kansen op de landstitel in rook opgaan, maar blijft Volendam met zowel het eerste vrouwen- als het eerste mannenteam behouden voor het hoogste niveau.

VZV uit ’t Veld stond in de halve finale tegenover Handbal Venlo. ,,Het is absoluut jammer dat we nu niet de kans krijgen om om het landskampioenschap te spelen’’, zegt voorzitter Geert Hageman. ,,De resultaten van dit seizoen hebben laten zien dat we zeker een kans hadden gemaakt op succes. Aan de andere kant, alles is bijzaak bij wat er nu gebeurt. De gezondheid van iedereen staat voorop. We konden dit besluit aan zien komen. Gezien de omstandigheden in het land is het ook niet meer dan logisch.’’

In Nibbixwoud maakten ze zich ook op voor de halve finale van de strijd om de landstitel. Westfriesland SEW moest het daarin opnemen tegen het Amsterdamse VOC, de kampioen van vorig seizoen. In een jaar waarin de club mikte op handhaving wist het zich daardoor plots zeker van een plekje bij de bovenste vier. Het gevoel van ’een fantastisch seizoen’ beklijft dan ook bij manager topsport Herman op den Kelder.

Europees handbal

Toch steekt er één ding. SEW had zicht op Europees handbal en dat is verkeken. De tickets hiervoor gaan normaliter naar de nummers 1 tot en met 3 van de play-offs én naar de winnaar van het bekertoernooi. Maar nu ook dat laatste toernooi geen winnaar krijgt, gaan de startbewijzen naar de nummers 1 tot en met 4 van de eindstand van het reguliere seizoen.

,,En daarin zijn wij vijfde geworden’’, zegt Op den Kelder. Het ticket dat via het bekertoernooi te verdienen was, gaat nu naar Quintus, dat in de eindstand vierde werd. ,,Mocht er iemand afzien van deelname, en wij mogen hun plek innemen, dan zien wij daarvan af. We willen graag Europa in, maar dat willen we wel zelf verdienen.’’

In Volendam doen ze met twee teams mee op het hoogste niveau. De vrouwen spelen in de eredivisie, de mannen in de BENE-League. Allebei moesten ze nog aan de bak om degradatie te ontlopen, maar tegelijkertijd zaten ze nog in de beker.

Winnaars en verliezers

,,Een dubbel gevoel dus’’, zegt Joost Ooms, voorzitter van de technische commissie van Kras Volendam. ,,We hadden nog degradatie om tegen te vechten en een beker om te winnen. Maar dit is een extreme situatie en bij een maatregel als dit zijn er altijd winnaars en verliezers.’’

Tot welke categorie Volendam dan behoort vindt Ooms moeilijk te zeggen. Het doet er volgens hem ook niet toe: ,,Dit is gewoon verschrikkelijk jammer, maar het risico om te spelen is te groot. Daar weegt het winnen van een prijs of het degraderen uit een competitie niet tegenop. Ik vind het vooral erg voor alle spelers, van ons én van alle andere clubs. Die zitten thuis terwijl ze een jaar lang zo hard hebben getraind. Het is een weggegooid seizoen.’’

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen