Premium

Groeiend aantal bewoners verpleeghuizen regio zijn besmet; Lyvore zet uit voorzorg in woonzorgcentrum Santvoorde in Baarn speciale corona-afdeling op

Groeiend aantal bewoners verpleeghuizen regio zijn besmet; Lyvore zet uit voorzorg in woonzorgcentrum Santvoorde in Baarn speciale corona-afdeling op
Marco Wisse van Vivium, waar tot nu toe een cliënt besmet is met corona.
© Foto Studio Kastermans
Hilversum

Verpleeghuizen in de regio nemen allemaal maatregelen om het groeiend aantal bewoners met corona in te dammen. Wie het virus heeft, wordt meteen in isolatie gezet.

Bij zorginstelling Hilverzorg, waar nu drie besmettingen zijn vastgesteld, werden bijvoorbeeld afgelopen dagen in één zorginstelling negen mensen tegelijk geïsoleerd. ,,Het is en blijft zaak om goed te letten af andere cliënten ook symptomen vertonen. De GGD test niet iedereen, dus wie ziekteverschijnselen heeft, wordt meteen in isolatie gelegd en daar verpleegd”, zegt woordvoerder Jeroen Hurkens.

Lees ook: Uitbraak coronavirus in Huizer verpleeghuis Voor Anker; ’Ik vrees de dag van morgen’

Personeel

Over de hele linie valt het wat Hurkens betreft mee. „We hebben het natuurlijk over in totaal een paar honderd cliënten, dan zijn drie besmettingen relatief weinig.” Hij roemt ook het personeel in deze tijden. „Dankzij hen redden we het goed. Er is weinig ziekteverzuim bij ons. Mogelijk ook omdat we ons goed aan het protocol houden. Terwijl de ziektecijfers de eerste maanden van het jaar doorgaans toch wat hoger zijn.”

Voor bewoners is en blijft de situatie ingrijpend, benadrukt hij. ,,Hilverzorg was een van de eerste zorginstellingen die besloot geen bezoek meer toe te laten. Dat levert in het algemeen geen grote discussies op, familie en medewerkers snappen het goed en vinden manieren om daarmee om te gaan. We hebben het immers wel over een broze doelgroep.”

Torenhof

De tot nog toe enige besmette cliënt bij Vivium Zorggroep is een bewoner van de Torenhof in Blaricum. Deze persoon ligt in thuisisolatie. Ook hier worden cliënten bij verdenking van besmetting direct apart gelegd. ,,We hebben intensief overleg met onze specialist ouderenzorg en de microbioloog van Tergooi. Zij maken de afweging of er gekweekt moet worden of niet’’, laat Marco Wisse, voorzitter van het uitbraakteam coronavirus, weten.

Bij zorg en wooncentrum De Haven in Bunschoten-Spakenburg zijn ook twee besmettingen vastgesteld. Deze cliënten worden in strikte isolatie verpleegd op een aparte afdeling. Net als de drie cliënten waarbij een sterke verdenking bestaat. De kleinschalige woongroepen waar deze vijf personen vandaan komen, blijven volledig geïsoleerd van de andere afdelingen, meldt het verzorgingshuis.

Groeiend aantal bewoners verpleeghuizen regio zijn besmet; Lyvore zet uit voorzorg in woonzorgcentrum Santvoorde in Baarn speciale corona-afdeling op
In woonzorgcentrum Santvoorde komt uit voorzorg een speciale ’corona-afdeling’.
© Archieffoto Studio Kastermans

Zorginstelling Lyvore, met tehuizen voor geriatrische- en dementiezorg in onder andere Baarn, Soest en Lage Vuursche, heeft tot nu toe een handvol cliënten getest op corona. Niemand bleek besmet. Volgens woordvoerder Annemieke Bosch ging het om cliënten met ’bijzondere griepverschijnselen’. „Ze zijn direct in afzondering gelegd tot de uitslag van de test bekend was.”

Cohortafdeling

Toch houdt de zorgorganisatie er rekening mee dat er ieder moment bewoners positief getest kunnen worden. Daarom wordt nog deze week in het Baarnse woonzorgcentrum Santvoorde een zogeheten cohortafdeling ingericht, waar uitsluitend coronapatiënten verpleegd gaan worden. Uiteraard volledig afgeschermd van de rest van het tehuis. ,,Het is de bedoeling dat deze afdeling, gerund door speciale artsen en verpleegkundigen, eind deze week gereed is”, aldus Bosch.

De woordvoerster benadrukt dat niet iedere cliënt die besmet blijkt met het virus automatisch wordt overgeplaatst. ,,Dit gebeurt in overleg met een specialist ouderengeneeskunde en de GGD. Zij bepalen wat op dat moment het beste is voor de patiënt en de omgeving. Mensen met een vorm van dementie wil je normaal gesproken namelijk liever niet vervoeren en cliënten kunnen mogelijk ook beter af zijn in het ziekenhuis. Het wordt dus per patiënt bekeken.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen