Premium

In Hoogkarspel branden kaarsjes, als symbool van hoop in bange corona-dagen

In Hoogkarspel branden kaarsjes, als symbool van hoop in bange corona-dagen
Désirée Krijger (e) en dochter Morgan steken hun kaarsje aan: ,,Mooi gebaar omdat met z’n allen te doen.”
© Foto Marcel Rob
Hoogkarspel

Bescheiden waxinelichtjes in een glazen pot, lampionnen aan een stok of grote windlichten: op allerlei plekken in Hoogkarspel - en in andere dorpen - flonkerde woensdagavond een beetje meer licht dan gebruikelijk. Als gebaar, voor al die mensen die tijdens deze crisis ’gewoon’ hun werk doen.

Er is niks mis met de straatverlichting van Hoogkarspel, integendeel. De ’lichtjesavond’ begon om 20 uur omdat allerlei mensen zich aansloten bij de actie met zo’n flakkerend vlammetje de strijd tegen het coronavirus te onderstrepen.

De initiatiefnemer voor de lichtjesavond is Mary Raven. De Hoogkarspelse bedacht dat een uur lang de voortuinen of balkonnetjes laten oplichten met een kaarsje wel eens een mooi gebaar zou kunnen zijn haar inzet is dat de mensen dan vooral kunnen laten zien hoezeer het wordt gewaardeerd dat zoveel mensen ondanks de corona-ellende toch hun werk blijven doen.

Reacties

„Ik sta er van te kijken hoeveel reacties er komen”, vertelt Mary beduusd. „Dat kan je toch ook niet bedenken, dat het zo zou aanslaan? Ik wist niet dat er zoveel mensen zouden meedoen. Ik heb berichtjes gekregen dat mensen in Blokker, Bovenkarspel, Wijdenes, Enkhuizen en Hoorn ook meedoen. Er kwam zelfs iemand bloemen brengen omdat ze het zo’n mooi idee vond.”

Ad Ootes was ook in de weer met lucifers en een kaarsje in de voortuin. „Het is zo’n rare tijd, en het is ook heel bijzonder”, reageert hij. „Mijn eigen moeder is net naar een aanleunwoning verhuisd, en nu mogen we er niet meer bij komen. En dat geldt voor zoveel mensen. Als je er over nadenkt, dan waren we allemaal heel erg mobiel. En nu zitten we allemaal thuis. We zitten eigenlijk vrijwillig opgesloten, zo voelt dat. Zo’n kaarsje is ook iets van hoop.”

Saamhorigheid

Désirée Krijger en haar dochter zijn al bezig kaarsen en windlichtjes te pakken. „Natuurlijk doen wij mee”, vertelt Desiree. „Je doet iets moois naar al die mensen toe die moeten werken of hierdoor zijn getroffen. Het mooie vind ik dat we deze dagen wat meer voor elkaar klaar staan. Die saamhorigheid, daar brand ik wel een kaarsje voor.’’

Haar dorpsgenote Brigit Hoogland is nog onderweg van haar werk naar huis, als ze al met een grote glimlach door de sfeervol verlichte straten fietst. „Ik werk zelf in de zorg, maar ik zie deze actie vooral als een steuntje voor iedereen. We denken weer wat meer om elkaar, dat merk ik zeker. En ik hoop ook echt dat we dat straks, wanneer alles over is, ook blijven doen.”

Ze staan in de voortuinen, hangen aan de bomen. Er staan ook veel waxinelichtjes op de vensterbanken, veilig achter glas voor de kille wind. Een enkeling heeft zelfs de sfeerverlichting erbij gehaald, een ander heeft het pad met led-kaarsjes verlicht.

Doorwerken

Voor het gemeentehuis pakt burgemeester Michiel Pijl de gasaansteker en een groot windlicht. „Ik heb er ook eentje thuis in Westwoud neergezet. Dit is zo’n mooie actie, dan hoort de gemeente ook aan te haken. De lichtjes zijn er om de mensen die zo keihard doorwerken, te steunen. Eerst de kerkklokken, en nu dit. Dat is hartverwarmend.”

Pijl kan moeiteloos de sectoren opnoemen die wel zo’n symbolisch steuntje kunnen gebruiken. „In de zorg, de voedselindustrie, de supermarkten… Maar ook de gemeenten.” Met een armgebaar richting het raadhuis: „Reken maar dat hier ook nogal wat mensen praktisch dag en nacht in de weer zijn om alles gewoon door te laten gaan.”

„Het allermooiste vind ik dat ook een actie als dit laat zien dat we ook om elkaar willen denken. Dit zijn hele rare tijden, maar je ziet dat overal mensen opstaan die iets voor een ander willen doen en betekenen. Er zijn heel veel mensen die zich nu zorgen maken. De symboliek van een kaarsje is dat je die zorgen deelt.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen