Premium

Schilderskwast in plaats van de microfoon. Première show Bryan Stricker valt in duigen

Schilderskwast in plaats van de microfoon. Première show Bryan Stricker valt in duigen
Bryan Stricker in zijn element: ,,Dit boek gaat voorlopig dicht.”
© Foto Fokke Visser
Zwaag

Voor zanger Bryan Stricker uit Zwaag zijn de druiven wel erg zuur. Door het coronavirus staat de 26-jarige entertainer woensdagavond niet op het podium van een nagenoeg uitverkochte schouwburg Het Park als stralend middelpunt in zijn eerste show.

In plaats van de spotlights probeert de vader van twee jonge kinderen (1 en 3 jaar) werk te vinden in zijn oude beroep van huisschilder. Maar dat kan nog wel even duren. Dus zit er niets anders op dan gebruik te maken van de tijdelijke bijstandsuitkering voor zzp’ers.

Nederlandstalig

Bryan, vijf jaar professioneel in het vak, zingt Nederlandstalig eigen werk en covers. Met zijn band werkte hij sinds vorig najaar toe naar de première van het concert ’Bryan Stricker Live met Band’, woensdagavond in eigen omgeving. Van de achthonderd kaarten waren er al ruim zeshonderd verkocht.

,,Maar alles loopt in het honderd”, verzucht de zanger thuis in Zwaag, waar hij zijn tijd verdeelt tussen aandacht voor zoon en dochter en het plegen van allerlei zakelijke telefoontjes.

Boek dicht

,,Vorige week zag ik dit aankomen. Ik was in Het Park om kaarten op te halen voor mensen. Toen kwamen berichten naar buiten dat grote evenementen waarschijnlijk niet konden doorgaan. Toen dat definitief werd was dat een enorme klap. Dan weet je: ’dit boek gaat voorlopig dicht’.”

Zijn managementbureau moest ook 35 optredens op festivals en in horecazaken afblazen. Nieuwe data kunnen voorlopig niet worden geprikt. ,,Dus ga ik die uitkering aanvragen. Tot ik werk vind. We hebben geen financiële buffer. Al ons geld (zijn vrouw werkt in de jeugdzorg, red.) zit in het huis. Ik hoop dat het concert in Hoorn dit jaar alsnog kan plaatsvinden.”

Kapsalon

Met Bryan zitten in de regio nog honderden zelfstandige ondernemers zonder personeel zonder inkomsten. Zoals Angelique Laan (37) uit De Goorn. Sinds vorige week is haar kapsalon gesloten. Ze loopt per maand zo’n 1600 euro mis. De huur van 365 euro loopt gewoon door.

,,Ik ben vorig jaar gescheiden. Mijn enige buffer is de helft van de overwaarde van ons huis. Ik woon nu in een oude huurwoning, die flink moest worden opgeknapt. Ik heb twee kinderen van acht en vijf. Ik heb nu geen inkomsten. Ben blij met die uitkering. Als er maar iets binnenkomt”, beseft Angelique.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen