Familie Van Doorn doet dubbel glas-in-loodraam cadeau aan Stichting Oosterkerk

De Oosterkerk in Hoorn.
© Foto Mediahuis/Martin Menger
Hoorn

De Oosterkerk in Hoorn heeft een dubbel glas-in-loodraam ontvangen van de familie Van Doorn. „Een uitzonderlijke schenking”, aldus Eddy Boom, voorzitter van Stichting Oosterkerk.

Na de gift van de onbekend gebleven Hoornse ondernemersfamilie, waardoor het bestuur van de stichting in staat was het gebrandschilderde glas-in-loodraam ‘Ode aan Hoorns maritiem verleden’ in 2016 te laten maken, is het nu de familie Van Doorn die een compleet dubbel raam aan de Oosterkerk schenkt. Met financiële hulp van het Mondriaanfonds is kunstenaar Joost Swarte, hij werd door de schenker voorgesteld, ingeschakeld voor het ontwerp van het raam. De eerste schetsontwerpen zijn inmiddels aan de schenker en het stichtingsbestuur getoond.

Boom: „Ik denk niet dat er in ons land een kerkbestuur is, dat binnen vijf jaar twee keer op deze wijze volledig is verrast. Dit soort schenkingen zijn uitzonderlijk. Een enorm grote wens van onze penningmeester Dick Louwman gaat in vervulling. Die heeft altijd wel plannen gehad om ooit eens een sponsoractie voor de invulling van dat ‘lege’ raam te ontwikkelen.”

Warme hand

De familie Van Doorn heeft aan het stichtingsbestuur laten weten, dat de Oosterkerk ’al jarenlang voorkomt in het testament, maar dat schenken met een warme hand en het meemaken van de realisering van dit geschonken raam toch heel wat leuker is’.

Het voorlopige schetsontwerp voor het dubbele raam heeft de geschiedenis van Hoorn als onderwerp en laat een duidelijke tweedeling zien. Aan de kant van de haven worden de elementen verwerkt die met water te maken hebben, het raam richting Grote Oost herbergt de landelijke elementen. In beide ramen is een gelaagde opbouw voorgesteld. De onderste laag toont water- en landelementen uit de vroegste tijd van Hoorn, de bovenste laag laat juist de elementen uit Hoorns jongste geschiedenis zien.

Onthulling

Net als de in 2016 en 2019 in de Oosterkerk onthulde gebrandschilderde glas-in-loodramen zal ook het nieuwe raam gemaakt worden door Marije Wolfswinkel van het glasatelier Lichtraamwerk in Noord-Scharwoude. Het is de bedoeling, dat nog deze zomer het raam wordt gerealiseerd. In het najaar kan dan een feestelijke onthulling plaatsvinden.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen