Premium

Digitale herdenking en andere plannen voor invulling van 4 en 5 mei. ’In deze uitzonderlijke tijd willen we toch iets bieden’

Digitale herdenking en andere plannen voor invulling van 4 en 5 mei. ’In deze uitzonderlijke tijd willen we toch iets bieden’
Dodenherdenking in Anna Paulowna, 2014.
© archieffoto John Oud
Schagen

Herdenkingscomité ’40-’45 Schagen kiest voor een digitale herdenking, als alternatief voor afgelaste activiteiten rond 4 en 5 mei. Op meer plaatsen in de Noordkop worden in allerijl vergelijkbare initiatieven voorbereid. Zo wordt op Texel een film gemaakt over het project ’adopteer een monument’.

Landelijk televisiejournalist Tom Kleijn houdt op 4 mei in Schagen zijn geplande rede niet ’s avonds in een volle kerk op de Markt, maar op een ander moment in alle anonimiteit.

De 50-jarige Kleijn, geboren in Den Helder en opgegroeid in Schagen, heeft als publiek dan alleen een cameraman en geluidstechnicus. De opnames worden 4 mei uitgezonden tussen 19.30 en 20 uur via regionale omroep Noordkop Centraal.

Als verslaggever bij Nova onderscheidde Tom Kleijn zich met reportages in brandhaarden als Irak en Afghanistan. Voor de Noordkop-microfoon legt hij verbanden tussen vrijheid en onvrijheid, hier en daar en toen en nu.

Ook andere opnames worden in dat half uur uitgezonden, zoals de traditionele taptoe van Schagens Harmonie. „Op deze manier kunnen we toch iets bieden in deze uitzonderlijke tijd”, zegt Merieke Bredewold van het herdenkingscomité.

Overvallen

Geen groots vrijheidsmaal en andere activiteiten van het Comité 4 mei Wieringermeer en samenwerkende organisaties. „We zijn maandag overvallen door de maatregel dat er in elk geval tot 1 juni eigenlijk niks meer mag”, vertelt comitélid Otto Smit.

Smit: „Nog niet goed weten wij hoe een andere invulling te geven aan herdenken en vieren. Wel voelen wij ons geïnspireerd door Gerdi Verbeet, voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Deze dagen mag je niet zomaar voorbij laten gaan, zegt zij.”

Ook in Den Helder wordt gebroed op een andere opzet van de 4 mei-herdenking van beperkte omvang. „Met diverse partijen overleggen wij over het maken van een film”, stelt gemeentelijk coördinator Petra Clowting.

YouTube

Clowting: „Met in deze film beelden van onder meer het leggen van een krans bij al onze vrijheidsmonumenten. De opnames zijn vooraf en worden niet aangekondigd, om belangstelling te voorkomen. Met de marine praten wij over medewerking.” De film wordt 4 mei ’s avonds uitgezonden via kanalen als YouTube en Facebook.

Het 4 en 5 mei Comité Texel heeft ook plannen voor een film. Voorzitter Martin van Daalen: „Deze film is gericht op de schoolkinderen van de groepen zeven en acht. Op 23 april zouden zij centraal staan in het project ’adopteer een monument’. We gaan nu een film maken waarin wij vertellen over deze monumenten. Deze film gaat naar de scholen.”

Het Texelse PvdA-kamerlid Gijs van Dijk zal zijn voorgenomen toespraak op 4 mei niet uitspreken. Wel zal de tekst ruim worden verspreid.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen