Premium

Langedijk trekt 60.000 euro uit voor verder verduurzamen museum Broekerveiling. Plannen voor de twee rondvaartboten

Langedijk trekt 60.000 euro uit voor verder verduurzamen museum Broekerveiling. Plannen voor de twee rondvaartboten
Museum Broekerveiling wordt duurzamer. Er zijn tal van plannen.
© Archieffoto Hans van Weel
Broek op Langedijk

Het college van Langedijk stelt de gemeenteraad voor een bedrag van bijna 60.000 euro uit te trekken voor het verder verduurzamen van het Museum Broekerveiling.

Uit het voorstel blijkt dat het grootste gedeelte van het bedrag - 34.872 euro - op gaat aan het elektrificeren van de open rondvaartboot. Nog eens 10.000 euro is nodig voor het tweede deel van het vooronderzoek voor het verduurzamen dan wel de vervanging van de gesloten rondvaartboot. Een bedrag van 15.000 euro is nodig voor een onderzoek naar nieuwe mogelijkheden voor het verduurzamen van de gebouwdelen Het Verleden (lighallen en afmijnlokaal), De Toekomst (entreegebouw) en het museumterrein.

Het bedrag wordt gehaald uit het potje voor verdere verduurzaming van en het opzetten van een educatieprogramma van het museum. Daarin zit 250.000 euro.

Het museum is al geruime tijd geleden het pad van verduurzaming ingeslagen. Op het entreegebouw De Toekomst - eigendom van de stichting Museum BroekerVeiling (MBV) - zijn zonnepanelen geplaatst, in de hallen brandt ledverlichting en de verhuurschuiten zijn geëlektrificeerd. De gemeente heeft al een deel van haar onroerend goed verduurzaamd en wil dit ook voor de lighallen en het afmijnlokaal, samen Het Verleden vormend. MBV wil ook de vloot verder verduurzamen: het elektrificeren van de open en de gesloten boot.

Voor de open rondvaartboot kan inmiddels tot uitvoering worden overgegaan. Aan het elektrificeren van deze boot hangt een prijskaartje van 104.614,20 euro. Hiervan is 69.742,80 euro opgebracht door derden en door het museum. De gemeente zou dan de resterende 34.872 euro aanpassen.

Met de gesloten ’rondvaarder’ is het nog niet zo ver. Een eerste fase van het vooronderzoek is afgerond, in de tweede fase wordt onder andere gekeken naar de mogelijkheid van waterstof. Daarvoor vraagt het museum 10.000 euro.

Het college kan zich wel vinden in de plannen, blijkt uit het voorstel. Verduurzaming van de boten en van het gemeentelijk vastgoed past goed binnen het ingezette gemeentebeleid en het collegeprogramma 2018-2022. De verduurzaming van de rondvaartboten vermindert geluids- en geuroverlast langs de routes van de boten.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen