Premium

Voor kroegen in West-Friesland is het een tijd van klussen, livestreamen en bezorgen. ’De vlag kan uit als we na 6 april weer open mogen’

1/3

Sinds zondag 15 maart is het stil in de stadscentra. Alle horeca zijn verplicht gesloten tot en met in elk geval 6 april en de kans dat deze periode verlengd wordt, is voor velen niet ondenkbaar. Nu al komen veel horecagelegenheden en hun gasten met plannen om de noodgedwongen situatie dragelijker te maken.

Nelly’s

Bij Café Nelly’s in Obdam maakt uitbater Ronald Kooij van de gelegenheid gebruik om de bar een likje verf te geven. „Dat hebben we onlangs al gedaan, maar we hadden toen maar 1 dag de tijd om hem te laten drogen. Nu heeft ’ie daar een paar weken voor.” Ronald liep al langere tijd met het idee om een bezorgservice op te zetten, maar dit werd steeds verschoven omdat het café goed genoeg liep. Nu had hij geen keus meer. „Als dank krijgen de bestellers een consumptiemunt voor het café, afhalers krijgen er zelfs twee. Dan kunnen ze na de crisis een biertje bij me komen halen.” Ronald spreekt vol lof over zijn personeel en de leveranciers. „Mijn vaste medewerker Rob Zwaag zei meteen dat ik hem niet hoefde te betalen, maar dat doe ik natuurlijk wel. Ik heb al mijn personeel al betaald voor de rest van de maand, zodat niemand in de stress komt. Ook onze leverancier, Heineken, komt met een hele coulante regeling omtrent betalingen.”

Ome Tinus

Jesse Koeman van Café Ome Tinus in Hoorn geeft aan dat bezorgen er voor hem niet in zit. „We zijn echt natte horeca zoals dat heet, en hebben dus geen eten dat we zouden kunnen bezorgen.” Wel zijn hij en zijn partner Kevin bezig met manieren om de band tussen het café en de gasten levendig te houden. „We willen livestreamen vanuit onze kroeg. We hebben vaak zangers over de vloer, en zingen zelf ook graag. Het zou mooi zijn als we middels een livestream het café een beetje bij de mensen thuis kunnen brengen.” Uitgebreid klussen zit er voor de heren niet in. „Misschien vervangen we hier en daar een behangetje. De kracht van Ome Tinus zit hem echter in het feit dat het oubollig is.”

Haai Society

Linne van Straten is sinds enkele maanden uitbater van Haai Society op het Visserseiland in Hoorn, samen met haar dochter Brynn. In tegenstelling tot veel andere horecagelegenheden leggen zij de focus in eerste instantie niet op afhalen en bezorgen. „Er is momenteel een gigantische overkill aan afhaal- en bezorgrestaurants, maar dat is niet de voornaamste prioriteit van de consument nu. Op financieel gebied is dit een hele onzekere tijd, men geeft daardoor minder uit aan luxeartikelen, zoals afhaaleten.” Het is volgens Linne vooral belangrijk dat je als bedrijf zorgt dat je relevant blijft. „We zijn wel bezig met het organiseren van catering, maar dat doen we niet per se voor de omzet. We willen top of mind blijven bij de consument. Als alles straks weer open mag, hopen we dat de gasten weten dat ze op ons dakterras nog altijd heerlijk kunnen relaxen.”

Virtueel cafébezoek

Marc Ypes, een bekende uit het uitgaansleven, kwam in actie om gedupeerde horeca een hart onder de riem te steken. Hij zette virtuele kroegbezoeken op via Discord, een gratis communicatieapp. „Het begon als een enkel virtueel biertje dat ik bestelde bij Goos. De volgende dag sprak ik erover met Truus van Backstage. Die avond hebben we een Discord-server opgezet waar iedereen gezellig kon komen kletsen en bestellen. Truus deed dienst als barvrouw, en verstuurde voor ieder drankje een tikkie. Het was ontzettend leuk, woensdag waren we ’bij’ ’t Kroegie en donderdag ’bij’ Swaf.” Marc hoopt dat zijn idee een eigen leven gaat leiden. „Andere cafés mogen dit natuurlijk ook oppakken. Wie weet is de lol er snel vanaf, maar het kan ook een sneeuwbaleffect hebben.” De Discord-servers van alle kroegen blijven ook na het event open, men kan erin duiken wanneer ze zin hebben in een praatje en een virtueel drankje. Barvrouw Truus Ammeraal van Café Backstage merkt dat gasten het prettig vinden dat er nu online een plek is waar mensen alsnog een beetje ’kroegje kunnen spelen’. „Ik ben deze week iedere avond wel eventjes online gegaan om met mensen te praten. Het zijn veelal dezelfde bekende gasten uit de kroegen die eventjes komen buurten.”

Livestream dj’s van Roode Steen

Samantha van Drie is uitbater van Shooterz in Medemblik en Hoorn. Samen met haar huis-dj Patrick zond zij vrijdag- en zaterdagavond een livestream vanuit Shooterz in Hoorn waar allerlei bekende dj’s uit de omgeving het virtuele podium pakten. „De dj’s draaien normaal in allemaal verschillende kroegen op de Roode Steen. Nu bundelen we onze krachten om een feestje te bouwen bij de mensen thuis, gewoon via de livestream”, vertelt Patrick, de creatieve geest achter het evenement. Hij werkt als zzp’er voor verschillende opdrachtgevers, met name als art director. Hij ontwierp dan ook de promotiematerialen voor het evenement. Patrick had graag gewild dat dj’s samen konden draaien, ’back to back’ zoals dat heet. „Maar dat gaat helaas niet. We willen het goede voorbeeld geven. Er was enkel een paar man aanwezig in de club voor de techniek en steeds maar één iemand in de booth. We houden anderhalve meter afstand uiteraard.” De livestreams trokken duizenden kijkers op Facebook. Op vrijdag bleek het internet niet altijd snel genoeg, waardoor er zaterdag een extra snelle verbinding werd aangelegd. Er bleken meer obstakels te zijn: „De livestream werd meerdere keren onderbroken doordat Facebook continu screent op rechten. Als ze een melodie herkennen, krijg je een waarschuwing of wordt de stream zelfs stopgezet. Hierdoor moesten we extra creatief draaien, nummers konden niet langer duren dan anderhalve minuut. Het was best een uitdaging om zo snel te mixen.” Patrick heeft nog veel meer grootse plannen voor de komende weekenden. „Wie weet wat we nog meer bedenken!”

Café J P Coen

José Linders staat al 12,5 jaar achter de bar bij Café JP Coen in Hoorn en wordt door stichting Roode Steen ingehuurd om evenementen te organiseren, naast een handvol andere horecagerelateerde werkzaamheden. Ze is door de maatregelen van zestig uur werken per week, naar nul uur gegaan. „Veel cafés gebruiken de eerste week voor rust en bezinking. Bij JP Coen zijn we vrijwel direct met alle klusjes aan de gang gegaan die we normaal uit zouden stellen.”

„Ik ben zeker geen doemdenker en ik hang de vlag uit als we na 6 april weer open kunnen. Ik heb echter wel contact gezocht met de leveranciers voor Koningsdag. Zij zijn allemaal heel redelijk in hun manier van omgang met deze situatie. Materialen die we niet gebruiken, hoeven we vaak niet (volledig) te betalen.” Samen met ’Voor een mooie stad’ is José bezig om alle (horeca)ondernemers die nu bezorgen of laten afhalen, te verzamelen op een website, zodat de consument hen gemakkelijk weet te vinden.

Proosten

Ronan Wijngarte van Proosten in Hoorn merkte ver voor de verplichte sluiting al dat er een lastige tijd aan zat te komen. „Ik ben met name open voor feesten en partijen. Veel reserveringen werden voor de sluiting van de horeca al langzaamaan gecanceld.” Toen de deur verplicht op slot moest, besloot zijn vriendengroep om hem een hart onder de riem te steken. „Een hoop vrienden doneren vast geld voor een feest dat plaats zal vinden als we weer open mogen. Dat vind ik geweldig. Zodra de sluiting voorbij is, mogen de gasten die me gesteund hebben mijn bar leeg komen drinken.” Om genoeg omzet te generen, is Ronan samen met kok Kevin Meester bezig om een bezorgservice op te zetten die zich specialiseert in burrito’s, genaamd ’De Burrito Broers’. „Het idee lag er al langer. Nu hebben we er de ruimte voor om dit in onze keuken te realiseren. We moeten creatief zijn op dit moment.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen