Premium

Hollands Kroon en Schagen sluiten zich aan bij platform Meld Misdaad Anoniem vanwege de snelle lokale link [update]

Hollands Kroon en Schagen sluiten zich aan bij platform Meld Misdaad Anoniem vanwege de snelle lokale link [update]
© Foto ANP
Schagen

Om van het politieapparaat een zo compleet mogelijke terugkoppeling te krijgen van wat er in de eigen gemeente gebeurt op gebied van anonieme misdaad-meldingen, zijn in navolging van Den Helder nu ook de gemeenten Hollands Kroon en Schagen een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met Meld Misdaad Anoniem.

Meld Misdaad Anoniem - kortweg M. - is een meldpunt waar inwoners en ondernemers anoniem melding kunnen maken van zaken waarvan zij vermoeden dat er criminele of kwade intenties in het spel zijn.

De gemeente Den Helder maakt al sinds 2016 gebruik van de diensten, weet persvoorlichter Joyce in ’t Veld. ,,En met succes, want heel veel burgers weten het meldpunt te vinden en komen met anonieme meldingen waar de politie en ook wij als gemeente veel aan hebben.’’

Op deze manier ontvangen ook wij nu rechtstreeks anonieme meldingen, zeggen de burgemeesters Rian van Dam (Hollands Kroon) en Marjan van Kampen (Schagen). ,,We willen dat onze inwoners en ondernemers op allerlei manieren misstanden kunnen melden. Soms durven mensen criminele zaken niet te melden uit angst voor wraak of omdat het om een bekende gaat. Het is belangrijk dat mensen weten dat ze nu anoniem criminaliteit kunnen melden.”

’Vertrouw op gevoel’

Burgemeester Van Dam vult aan: ,,De samenwerking vergroot onze informatiepositie en versterkt hiermee de integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit. Het is ontzettend belangrijk dat we deze vorm van criminaliteit opsporen. Daar hebben we ieders ogen en oren hard bij nodig. Veel mensen zeggen achteraf; ‘zie je wel, dat dacht ik al’. Daarom zeg ik: vertrouw vooral op je gevoel en meld liever een keer te veel dan een keer te weinig. U kunt er volledig op vertrouwen dat dit anoniem gebeurt.’’

(Tekst gaat onder de foto verder)

Hollands Kroon en Schagen sluiten zich aan bij platform Meld Misdaad Anoniem vanwege de snelle lokale link [update]
Burgemeester Rian van Dam (Hollands Kroon): ,,Veel mensen zeggen achteraf: ’Zie je wel, dat dacht ik al.’’
© Foto George Stoekenbroek

De commissaris van de Koning voor de provincie Noord-Holland Arthur van Dijk gaf eind vorig jaar aan ernaar te streven om de eerste provincie te zijn waarin alle gemeenten zijn aangesloten bij het netwerk van Meld Misdaad Anoniem. Van Dijk zei daar toen over: ’Ik vind het belangrijk om gezamenlijk als Noord-Holland een vuist te maken. Hoe collectiever we deelnemen, des te krachtiger wij onszelf maken bij de bestrijding van criminaliteit en ondermijning. Het is belangrijk dat de burgemeesters beschikken over een gelijkwaardige informatiepositie’.

Waarboring anonimiteit

Burgemeester Van Kampen: ,,Denk bijvoorbeeld aan geweld, drugshandel, diefstal tot radicalisering, fraude en milieucriminaliteit. Wanneer de melding wordt opgenomen wordt deze doorgestuurd naar de gemeente, de politie en andere opsporingsdiensten. De melding wordt alleen doorgestuurd als deze bruikbaar is en de anonimiteit van de melder kan worden gewaarborgd.’’

(Tekst gaat onder de foto verder)

Hollands Kroon en Schagen sluiten zich aan bij platform Meld Misdaad Anoniem vanwege de snelle lokale link [update]
Burgemeester Marjan van Kampen (Schagen): ,,Het is belangrijk dat mensen weten dat ze nu anoniem criminaliteit kunnen melden.’’
© Foto gemeente Schagen

Wie het vermoeden heeft dat iets niet in de haak is, kan dat zoals gebruikelijk melden bij de politie of de gemeente. Wie anoniem wil blijven kan gebruik maken van het anoniem melden via M.

M. is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 10.00 tot 18.00 uur. Online melden is 24 uur per dag, 7 dagen per week mogelijk.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen