Alle Texelse musea doen dit jaar mee met de Museumpas voor gratis toegang voor inwoners

Bezoekers bekijken de expositie ’Storm in zicht’ in Kaap Skil.© Archieffoto Evalien Weterings

Anja Roubos
Den Burg

Alle Texelse musea zijn bereid de Museumpas voor Texelaars in 2020 voort te zetten met een bijdrage van de gemeente.

De Texelse Museumpas is voor inwoners verkrijgbaar tegen een bijdrage van drie euro en biedt hen gratis toegang tot de Texelse musea. Afgesproken is de gemeentelijke bijdrage van tienduizend euro te verdelen naar rato van bezoekersaantallen over 2019, waarbij Stichting Texels Museum ook over 2020 afziet van aanspraak op een evenredig deel. Onder de stichting vallen Ecomare, Kaap Skil, de vuurtoren en de Oudheidkamer.

Museum Waelstee krijgt 3.320 euro, Luchtvaart- en Oorlogsmuseum Texel 2.670 euro, Juttersmuseum Flora 3.930 euro en het Walvisvaardershuisje 80 euro. Dat komt neer op een bijdrage van 3,15 euro per Texels bezoek.

Tienduizend bezoeken per jaar

In 2019 is ruim tienduizend keer gebruik gemaakt van de Texelse Museumpas, een stijging van 2,6% ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2019 zijn ruim achthonderd nieuwe Museumpassen aangevraagd. Daarmee zijn nu in totaal 7.250 passen in omloop op een bevolking van 13.573 mensen.

Texelaars die in 2018 of 2019 al een Museumpas hadden, kunnen deze in 2020 weer gebruiken. Nieuwe passen kunnen worden aangevraagd via de gemeentelijke website www.texel.nl .

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.