Premium

Met de familie op berenjacht hit in de Noordkop, zet een beer voor je raam

1/2
Schagen

Overal door de Noordkop verschijnen beren op vensterbanken en achter ramen. Onder de noemer ’We gaan op berenjacht’ kunnen - kleine kinderen - tijdens een wandeling zo op zoek naar (teddy)beren.

Op diverse Facebookpagina’s worden mensen opgeroepen om beren voor het raam te zetten. In plaatsen als Den Helder, Warmenhuizen, Waarland, Anna Paulowna, Nieuwe Niedorp, Winkel, Schagen en Schagerbrug en op Texel wordt daar al gehoor aan gegeven. Wanneer er geen beren voorradig zijn, komen er andere pluchen dieren op de vensterbank te staan. Of het nou een varkentje, pandabeer of ringstaartmaki is: het idee is duidelijk.

Op diverse pagina’s wordt wel iedereen verzocht zich te houden aan de actuele richtlijnen van het RIVM. Dus behoud de afstand en ga alleen met het eigen gezin op pad. Voor sommigen is het reden om de beren weer weg te halen of niet te plaatsen.

Buitenlucht

Jannie Brommer woont nog maar een maand in Warmenhuizen en plaatste de oproep op de Facebookpagina ’Je bent Warmetuuter als’. „Voor volwassenen is het fijn om in de buitenlucht te zijn, maar kinderen hebben vaak iets andere interesses. Nu kunnen zij op een andere manier plezier beleven aan een wandeling. Vooral voor de allerkleinsten betekent het een afwisseling.”

Zij kwam op het idee via een weggeefhoek uit Papendrecht. „Die persoon heeft het op zijn beurt weer elders opgepikt. Ik weet dat er al veel eerder in Australië gezinnen al op jacht gaan naar de beren, nog voor de coronacrisis. Ik moet nog zoeken in de verhuisdozen, maar anders haak ik wel een beertje.”

Het idee is gebaseerd op het kinderboek ’We gaan op berenjacht’ van Michael Rosen. Waarin een vader met zijn vier kinderen op zoek gaat naar een beer.

Bij Ryanne Roozendaal in Schagerbrug staat ook een beertje voor het raam. Zij presenteerde in november haar eigen kinderboek ’Bonje in mijn beestenbrein’. „Het is fantastisch dat er zulke enthousiaste reacties komen op de berenjacht. Leuk toch? Lezen en voorlezen is goed voor kinderen.”

Overburen

Dorien Zomerdijk postte de oproep in de Facebookgroep van Waarland. „We hebben er zelf een staan en ik zag er ook al een bij de overburen. Voor kinderen is er nu niet veel te doen. Zo mogen mijn kinderen achter spelen en niet voor. We hebben met het gezin een rondje gefietst toen het rustig was; buitenom.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Met de familie op berenjacht hit in de Noordkop, zet een beer voor je raam
Margot Benjamins van boekhandel Plukker met het kinderboek.
© Foto Marc Moussault

Boekverkoopster Margôt Benjamins van boekhandel Plukker in Schagen heeft het boek ’We gaan op berenjacht’ liggen. „Het is een klassieker, net als ’Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft”’, zegt ze.

Ze bladert er doorheen. „Het gezin met vier kinderen en een hondje gaat op zoek en moet tijdens de zoektocht allerlei hindernissen overwinnen, zoals water en een berg. Maar als ze de beer vinden, gaan ze er snel vandoor, omdat het toch wel eng is. Nog eens langs dezelfde hindernissen. Totdat ze zich dus thuis veilig voelen. Ze gaan nooit meer op berenjacht, is de conclusie. Er zit wel een scherp kantje aan het verhaal, vind ik persoonlijk, in het licht van de huidige ontwikkelingen.”

Favoriet

„Dat is mijn favoriete kinderboek”, zegt Monique Redeker van de Wieringer Boekhandel in Hippolytushoef meteen. „Het is heel makkelijk om kinderen bij dit verhaal te betrekken. Door de herhaling van bepaalde zinnen, pikken ze het snel op. Begin van de week was het uitverkocht, maar ik zie dat het nu weer leverbaar is. Het is heel erg in trek op het moment. Ik begrijp nu waarom. Ik heb het zelf nu niet liggen. Vrijdag weer. Dan zal ik ook nog wat beren doen in de etalage, dan doe ik mee.”

Carine de Graaf uit Made in Noord-Brabant zit achter de Facebookpagina ’Berenjacht in NL’. „Ik weet dat er ook al twee andere landelijke pagina’s zijn. Mensen willen wat vrolijks in deze tijd, hebben daar behoefte aan. Het initiatief bestaat al in België. In Vlaanderen staan heel veel beren op de vensterbanken. Beter goed gejat dan slecht verzonnen, zeg ik maar.”

Zij vindt het vooral mooi dat iedereen mee kan doen. „Ook de ruwe bolsters in mijn vriendenkring reageren heel enthousiast.”

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen