Premium

Tijd om Grote Kerk Haarlem nu eens flink te poetsen [video]

Tijd om Grote Kerk Haarlem nu eens flink te poetsen [video]
Tony Jansen als vrijwilliger op de knieën op de kerkvloer voor het betere poetswerk.
Haarlem

Vierendertig mensen stonden half maart klaar om in het kader van een NLdoet-actie de Grote of St.Bavokerk te gaan poetsen. Dat ging vanwege de coronamaatregelen op het laatste moment niet door. In hele kleine ploegjes wordt er nu toch gepoetst.

Drie, hooguit vier mensen verzamelt Anneke Abma van het kerkelijk bureau van de oude Bavo per keer om zich heen om de komende woensdag- en vrijdagochtenden te gaan boenen. Hoewel je in deze enorme kerk met het grootste gemak de voorgeschreven anderhalve meter afstand van elkaar kunt bewaren, neemt ze liever geen risico’s.

,,Ach, het was zo jammer dat het 13 maart niet door kon gaan.’’, vertelt ze. ,,Er hadden zich zo veel mensen gemeld. Maar ja... We hopen nu op deze manier toch in elk geval de vloer schoon te kunnen krijgen. Eerst maar met droog poetsen.’’

De naden tussen de oude zerken in de vloer van de Grote Kerk zijn geweldige stof- en vuilverzamelaars. Ook de fraaie reliëfs op de zerken houden hardnekkig vuil vast. Duizenden voeten gaan er jaarlijks over deze vloer - dus ga maar na...

Vleermuisjes

Voormalig hoofd van het kerkelijk bureau Tony Jansen hanteert de schroevendraaier voor de naden, dan stoffer en blik, en daarna de stofzuiger. ,,Kijk hier zit zelfs een dood vleermuisje tussen de zerken’’, wijst hij.

Vleermuizen zijn een veel geziene gast in de oude Bavo. Ze fladderen rond, maar kunnen eenmaal binnen de weg naar buiten zelden nog vinden. Dus blijven ze hier tot ze dood gaan.

Tijd om Grote Kerk Haarlem nu eens flink te poetsen [video]
Tony Jansen als vrijwilliger op de knieën op de kerkvloer voor het betere poetswerk.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Vleermuizenpoep is er daarmee als vanzelf ook in overvloed in de kerk. Die tast met name het koperwerk aan. Maar daar gaat deze schoonmaakactie nu niet zo zeer over. Nu gaat het vooral om: stof.

Gepensioneerd schooldirecteur Jenne Olijve heeft de harde bezem erbij gepakt voor het droog schrobben van enkele fraai versierde zerken. Je let er niet altijd op maar de zwarte dekstenen zijn - voor zover nog zichtbaar - hier en daar versierd met intrigerende inscripties. Zo kun je links achterin de kerk aan de vloer zien dat dit vroeger de hoek was van de leerlooiers en schoenmakers. In de zerken zijn afbeeldingen te zien van schoenen en van een stier.

Het stof, of eigenlijk het zand, dat de zandstenen muren loslaten ligt na jaren millimeters dik op de vensterranden en de randjes rond de pilaren. ,,Weet jij wanneer dit voor het laatst gebeurd is?’’, vraagt Olijve. ,,Vlak na de Eerste Wereldoorlog’’, grapt Jansen. ,,Nee, geen idee. Vorig jaar niet in elk geval. Het knapt wel lekker op zo!’’

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen