Premium

Start toerseizoen wielerclubs loopt spaak, run op populaire thuistrainer Tacx

Start toerseizoen wielerclubs loopt spaak, run op populaire thuistrainer Tacx
Johan Koomen van Toerclub Wervershoof gaat voorlopig alleen op pad. ,,Het is onverantwoord met groepen te fietsen.’’
© Foto Marcel Rob
Wervershoof

Het wekelijkse ’vutrondje’ is al geschrapt en ook het ’rondje Monnickendam’ ligt eruit. Toerclubs beleven, door het coronavirus, een belabberde seizoensstart.

Vanwege de anderhalve meter tussenruimte, is groepsgewijs fietsen uit den boze. Dus liggen de recreatieve toertochten er nu uit. Bij grotere toerclubs zoals de Toerclub Grootebroek, Wervershoof en West-Frisia komt de coronacrisis snoeihard aan.

’Tot en met 31 maart zijn alle tochten, ritten en seniorenritten van TCG afgelast’, meldt de website van de Toerclub Grootebroek. Ook Wervershoof heeft het wielerprogramma drastisch aangepast. Zeker voor de recreanten betekent dit een aderlating. ,,Wordt het eindelijk mooi weer, mogen we niet met een koppeltje op pad’’, luidt een veelgehoorde klacht op digitale wielerfora.

’Snottebelafstand’

Niet alle fietsers houden zich aan het afstandsadvies van anderhalve meter. Dat levert de nodige discussie op in wielerkringen, zo vertelt Johan Koomen van de Toerclub Wervershoof. ,,Ik vind dat volstrekt onverantwoord. Afgelopen weekend heb ik grote groepen gezien. Ze rijden binnen ’snottebelafstand’ naast elkaar. Ik zal de toerclub niet noemen, maar het was een groep van zeker achttien rijders. Wij keuren die houding volstrekt af. Je hebt als wielerclub een voorbeeldfunctie.’’

Start toerseizoen wielerclubs loopt spaak, run op populaire thuistrainer Tacx
Enkele websites met een Tacx in de digitale etalage.
© Foto Salden

Volgens Koomen moeten juist recreatieve wielerclubs zich realiseren dat zij qua leeftijdscategorie een risicogroep vormen. ,,We hebben veel leden van zeventig en tachtig. Die behoren tot de risicogroepen. Wij zijn wijzer en grijzer, dus we zoeken het beslist niet op.’’

Koomen heeft zijn clubgenoten onlangs opgeroepen niet langer in groepsverband te koersen. Clubgenoot Jan Kolenberg sluit zich daar volledig bij aan.

,,Ik fiets wel alleen en ga het risico niet nemen. Zondag heb ik 75 kilometer gefietst en ik kwam nog steeds grote groepen tegen. Die zijn kennelijk niet van de ernst van deze situatie doordrongen. Natuurlijk begrijp ik best wel dat het veel leuker is om samen op pad te gaan. Dan kun je kopwerk doen, elkaar uit de wind zetten, soms een tandje bijzetten. Maar dit is een uitzonderlijke situatie. Als het even tegenzit, gooien ze straks van hogerhand alles op slot en mogen we helemaal de deur niet meer uit.’’

Kolenberg draait zijn hand niet om voor een rondje IJsselmeer. ,,Maar onder deze omstandigheden moet je dat even uit je hoofd zetten. Want als je alleen gaat fietsen, zijn dat nog behoorlijke afstanden.’’

De Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU), de organisatie die de belangen van toerclubs behartigt, helpt toerclubs bij het organiseren van toertochten. Zo zijn er richtlijnen voor het uitpijlen van de route, het inrichten van stops voor revitalisering en ook op het gebied van veiligheid komt de NTFU met advies. Inmiddels vertoont de toertochtkalender de nodige hiaten vanwege het coronavirus.

Start toerseizoen wielerclubs loopt spaak, run op populaire thuistrainer Tacx
Jacco Konijn van Konijn Cycling Centre heeft nog enkele exemplaren van de Tacx-trainer op voorraad.
© Foto Mediahuis

Solorit

De NTFU adviseert wielerfanaten voorlopig solo te rijden, zo staat op hun website.

’Wij zien en horen dat veel mensen toch nog in groepen de weg op gaan. Doe dit niet, maar ga alleen op pad. Voor bestuurders van verenigingen geldt: annuleer ook je clubbijeenkomsten zoals groepsritten en -trainingen. De gezondheid en veiligheid van iedereen staan voorop’. Verder adviseert de NTFU ’alleenrijders’ rustig aan te doen. ’Hoe harder je traint, des te meer rust het lichaam nodig heeft en hoe vatbaarder het is voor ziektes. Met zware kracht- en intervaltrainingen verzwak je het immuunsysteem. Plan in deze periode geen zware trainingen of ultra-lange tochten’.

Ondertussen is er een run losgebarsten op de Tacx, de thuistrainer voor fietsfanaten. ,,Die zijn niet meer aan te slepen’’, zegt Jacco Konijn van Konijn Cycling Centre in Hoorn. ,,Ik heb leveranciers gesproken die de vraag niet kunnen bijbenen. Bij veel fietsers bestaat de angst dat straks alles op slot gaat. Dan kun je op een Tacx nog stevig doortrainen.’’ Ook via Marktplaats wordt er volop gehandeld in de Tacx.

Meer over corona in deze regio:

Volg hier het liveblog over corona.

We houden een interactieve kaart bij met coronabesmettingen.

Hier vindt u meer artikelen over corona.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen