Toen er nog wél gesport werd op 25 maart: Oranje hortend en stotend op weg naar gouden EK’88

Het Nederlands elftal voor de wedstrijd tegen Griekenland. Bovenste rij, van links naar rechts: Ronald Spelbos, Frank Rijkaard, René van der Gijp, Marco van Basten, Ruud Gullit, Hans van Breukelen. Voorste rij v.l.n.r.: John van ’t Schip, Jan Wouters, Ronald Koeman, Sonny Silooy, Arnold Mühren.
© Foto ANP

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er in maart nog gewoon overal gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport.

Vandaag: 25 maart 1987, Nederland-Griekenland, EK-kwalificatie.

’Dit is een goed stel, hoor!’ Afgelopen zondag kwam de beroemde uitspraak weer voorbij, toen de NOS in een nostalgische bui en bij gebrek aan actuele sport het EK van 1988 in de herhaling gooide.

Ruim een jaar voor dat EK krijgt dat stel al aardig vorm. Van het elftal dat de finale tegen de Sovjetunie speelt, staan zeven spelers op woensdagavond 25 maart 1987 aan de aftrap voor de kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland. Het kampioenenteam is dus in de maak, zeg maar, al blijkt dat nog niet uit de resultaten in de kwalificatiereeks.

Schamele 0-0

De kwalificatie is namelijk begonnen met een schamele 0-0 in een thuiswedstrijd tegen Polen. Daarna werd gewonnen (0-2) op Cyprus en nu is dan Griekenland de tegenstander. Het wordt slechts 1-1. Wat daarbij een rol speelt is dat er in de selectie onenigheid is tussen de spelers van PSV en die van Ajax. Da’s lastig, want het volledige elftal bestaat uit spelers van die twee clubs. PSV levert vier spelers, Ajax zeven - en zelfs de twee invallers (John Bosman en Aron Winter) zijn Ajacieden. Kom daar anno 2020 nog eens om, een Nederlands elftal met alleen maar spelers van PSV en Ajax.

Wel winst op Hongarije

Hoe dan ook, door die 1-1 schiet het niet erg op met de kwalificatie voor het EK. Pas de derde thuiswedstrijd van de kwalificatiereeks wordt gewonnen. In april 1987 wordt Hongarije met 2-0 verslagen. In het najaar komt het vervolgens toch nog goed - ondanks het bomincident tegen Cyprus - en gaat Oranje voor het eerst sinds 1980 weer eens naar een eindtoernooi, na het WK van 1982, het EK van 1984 en het WK van 1986 te hebben gemist.

De vier spelers van deze elftalfoto die de EK-finale níet spelen, zijn Ronald Spelbos, René van der Gijp, John van ’t Schip en Sonny Silooy. Zij zijn of ingehaald door andere spelers of missen het EK door een blessure (Silooy). De vier spelers die een jaar later wel in de EK-finale starten en niet op deze foto staan, zijn Adri van Tiggelen, Berry van Aerle, Erwin Koeman en Gerald Vanenburg.

Lees hier de aflevering van gisteren: Via de sauna naar de wereldtitel

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen