Premium

Op De Woudhoeve komen de boekingen nog steeds binnen. ’Liever bij ons in een bungalow dan op een appartementje in Amsterdam’ In Bergen en Bergen aan Zee lijkt de verhuur voor de hele zomer ingestort

Op De Woudhoeve komen de boekingen nog steeds binnen. ’Liever bij ons in een bungalow dan op een appartementje in Amsterdam’ In Bergen en Bergen aan Zee lijkt de verhuur voor de hele zomer ingestort
De Woudhoeve. Nog steeds komen er aanvragen voor bungalows.
© Foto Erna Faust
Egmond aan den Hoef

Er zijn mensen die gewoon een bungalow boeken na het eindpunt van de kabinetsmaatregelen. Onder meer bij De Woudhoeve in Egmond aan den Hoef krijgen ze die verzoeken binnen. „We vragen natuurlijk wel aan die mensen of ze het zeker weten”, zegt directeur Ferris van Hes. De verhuur van vakantieappartementen in Bergen en Bergen aan Zee lijkt echter al voor de hele zomer te zijn ingestort.

„We hebben wel alle boekingen tot de einddatum van de kabinetsregels dichtgezet”, zegt Van Hes van onder andere bungalowpark De Woudhoeve bij Egmond aan den Hoef.

„Mensen die willen annuleren, kunnen hun boeking wat ons betreft kosteloos verplaatsen, ook als het in het hoogseizoen valt, en als ze helemaal willen annuleren, krijgen ze hun geld terug.”

Bezetting

Van Hes zag wel dat er voor de periode ná 6 april, de vorige einddatum van de kabinetsmaatregelen, gewoon boekingen binnenkwamen. Heel raar vindt hij dat niet. „ Als je thuis moet blijven, kan ik me voorstellen dat je liever bij ons zit met een bungalow op een oppervlakte van 300 vierkante meter, dan op een appartementje in Amsterdam.”

De bezetting op het park is nog altijd zo’n 30 a 35 procent, schat Van Hes. ,Ja, normaal gesproken is dat rond deze tijd wel ongeveer het dubbele. Maar meer dan ongeveer een derde willen we ook niet hebben. Dat lijkt ons ook voor het personeel niet wenselijk.”

Vakantie-appartementen

De verhuur van vakantieappartementen en -woningen in Bergen en Bergen aan Zee lijkt te zijn ingestort. De boekingen voor april en mei zijn vrijwel allemaal geannuleerd. Bovendien komen er nauwelijks geen boekingen bij voor de zomerperiode, zo blijkt uit navraag bij de branche.

Bemiddelingsbureau Strand Bergen is met 80 tot 90 beschikbare appartementen of woningen de grote ’speler’ in Bergen aan Zee. „Dit wordt ook voor ons een dramatisch jaar. We worden overstelpt met afzeggingen. Toeristenbelasting, borg en schoonmaakkosten krijgen ze sowieso terug, maar toch. De algemene voorwaarden stellen dat ze verder hun geld niet kunnen terugkrijgen. We proberen zo coulant mogelijk te zijn en hebben dan ook regelmatig overleg met de huiseigenaren hierover. Dit is een heel lastige zaak.”

Knip

Een ander effect van de coronacrisis is dat de toeristen ook niet meer vooruit boeken, voor de zomervakantie bijvoorbeeld. „De mensen houden – begrijpelijk - nu de hand op de knip.”

Collega-bemiddelaar Frits ter Koele van Goudkust, die zich meer richt op Bergen, schetst hetzelfde beeld. Ook hij wordt overstelpt met annuleringen: „De Duitse gasten durven niet meer de grens over te komen. Ook voor de zomer zijn de boekingen stilgevallen.”

Na overleg met de eigenaren is wel afgesproken dat mensen die van hun boeking af willen, een voucher kunnen krijgen voor een verblijf later in het jaar.

Ook hij wil advertenties plaatsen. „Daarin zal nadrukkelijk worden vermeld dat elke vakantiewoning voor iedere wisseling extra zal worden ontsmet.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen