Premium

Colette Glim (47) uit Stompetoren herstelt stap voor stap van corona: ’Weer in de zon, ik heb gejankt van geluk’

Colette Glim (47) uit Stompetoren herstelt stap voor stap van corona: ’Weer in de zon, ik heb gejankt van geluk’
Colette Glim liep corona op. ,,Mijn smaak en reuk zijn weg.”
Stompetoren

Geen idee waar ze is besmet. ,,Op de boot naar Vlieland met honderden mensen zou heel goed kunnen. Als je ziet hoe snel je het virus binnen krijgt”, zegt Colette Glim (47) uit Stompetoren.

In haar woonboerderij zit ze achter een sinaasappel. ,,Ik weet dat het een sinaasappel is, maar ik proef niets. Mijn smaak en reuk zijn weg”, zegt ze met verkouden stem aan de telefoon. Sinds maandag is ze koortsvrij. ,,Eén klacht eraf. Nu de rest nog: hoofdpijn, hoesten en snot. Ik slik nog acht paracetamol op een dag, kan verder nog niks.”

Wel is ze een paar honderd meter naar de molen gelopen. ,,Ik heb de mazzel dat ik op het platteland woon en niemand tegenkom. Even buiten zuurstof happen. Weer in de zon. Ik heb gejankt van geluk.”

Het dodental in Nederland als gevolg van corona staat op 276. Bij 5560 patiënten is het virus officieel vastgesteld. Dat zijn er in werkelijkheid meer omdat lang niet iedereen wordt getest. Veel slecht nieuws. Maar er zijn al patiënten genezen, of op de weg terug naar herstel. Colette Glim heeft het ergste achter de rug. ,,Maar ik ben er nog niet. Vanmorgen gedoucht en daarna heel moe.”

Etentje

Terug naar 12 maart. Ze heeft ze een etentje in Alkmaar met collega’s van het Horizon College. Per 6 april is ze aangesteld als locatiemanager in Hoorn. ,,Een mooie promotie. Nog een paar collega’s krijgen intern een andere functie, we vierden het gezamenlijk.” Twintig man aan tafel. ,,Geen anderhalve meter ertussen.” Handen schudden en zoenen mag al niet meer. ,,Maar we kregen mooie woorden van de directeur en bloemen.”

De volgende morgen, vrijdag de 13e, gaat ze met haar partner een lang weekend naar Vlieland. ,,Rederij Doeksen gebeld en het hotel. ’Kunnen we komen?’ ’Ja hoor, geen probleem’. We zaten met honderden mensen aan boord. ’Hmm, best gek hè’, zeiden we tegen elkaar. Maar ik ben West-Fries, lekker nuchter. Loopt wel los.”

Laatste thermometer

Op zondagavond komen de eerste klachten. ,,Keelpijn, lastig slikken, een droge hoest als een zeehond en heel erge hoofdpijn.” Ze neemt paracetamol en koopt hoestsiroop en de laatste thermometer bij de drogist. ,,Ik had nog geen verhoging.” Als het hotel op maandag sluit worden ze overgeboekt naar een appartement. ,,Iedereen vertrok, het werd een spookeiland.”

Dinsdag op de veerboot is het stil. ,,Koffie stond klaar in kannen, moest je zelf pakken.” Thuis klapt ze haar laptop open: aan het werk. ,,Het voelde als een flinke verkoudheid op dat moment. Een collega zei tijdens het videobellen wel: ’Jee, wat zie je er beroerd uit’.” Geen moment denkt ze aan corona. ,,Nee, van wie moet ik dat hebben dan?” Op donderdag 19 maart krijgt ze ineens hoge koorts, die oploopt naar 39,8 graden. ,,Ik kreeg het heel koud.” Ze duikt in bed en belt ’s ochtends de huisarts. ,,’Je hebt alle verschijnselen van corona’, zei hij. ’Maar je krijgt geen test. Alleen als je benauwd raakt, dan moet je bellen’.”

Hyperventilatie-aanval

In het weekend is ze bang dat ze naar het ziekenhuis moet. ,,Ik kreeg een lichte hyperventilatie-aanval. Dacht: ’Straks moet ik bellen dat ik benauwd raak’. Dan heb ik zuurstof nodig. Ik ging weer slapen maar droomde over corona.” Mentaal probeert ze op de been te blijven door telkens te herhalen: ,,Ik ben een gezonde vrouw, ik sport, ik heb een goede conditie, ik kan dit virus aan. Nuchter denken helpt me al mijn hele leven.”

Collega’s, vrienden en familie brengt ze op de hoogte van het coronavirus. ,,Bij hen hoor ik alleen over lichte klachten, hoesten en verkoudheid. Het is zo jammer dat niet iedereen een test krijgt. Dan weet je dat je straks immuun bent. Hoe fijn is dat! Dan kan ik straks knallen in mijn nieuwe functie.” Longontsteking heeft ze niet opgelopen. ,,Maar het voelt als een halve marathon als ik naar de wc loop, dan ben ik buiten adem. Het voelt als een hele, hele, héle zware griep. Ik heb nog nooit zo’n zware griep gehad. Mijn borst doet zeer en als ik diep adem haal schiet ik in een hoestbui.”

Genezen

Hoeveel Nederlanders intussen zijn hersteld van corona is niet bekend. Er is geen meldingsplicht om door te geven dat patiënten zijn genezen. ,,Als je je beter voelt en 24 uur lang geen gezondheidsklachten hebt gehad, ben je genezen. Dan kun je anderen niet meer besmetten”, meldt het RIVM.

Volgens het RIVM is het te vroeg in de uitbraak om met zekerheid te kunnen zeggen dat iemand niet nog een keer de infectie kan oplopen. ,,Het overgrote merendeel van de mensen die het nieuwe coronavirus hebben gehad, zal het niet nog een keer krijgen.” De WHO laat weten dat in ieder geval een maand na herstel nog antistoffen in het bloed terug te vinden zijn, maar er is nog geen zekerheid over het ontstaan van immuniteit en de duur daarvan.

De meesten die corona hebben gekregen herstellen weer. Hoe snel hangt af van de ernst van de klachten, meldt het RIVM. ,,Mensen met milde klachten genezen sneller (na een paar dagen).” Wie in het ziekenhuis belandt, heeft soms weken nodig om te herstellen.

Boodschappen

,,Ik leef met de dag”, zegt Colette Glim. Haar schoonzus zet boodschappen voor de deur. ,,Dan zwaaien we achter het raam.” Zojuist is de huisarts in een beschermend pak geweest, want haar partner is nu aan de beurt. ,,Hij heeft niet zoveel klachten, moe en hoofdpijn.” Ze kucht, haar stem verzwakt. ,,Ik word moe.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen