Premium

’Sportakkoord Alkmaar is uniek in Nederland’; komende jaren worden er achttien sportprojecten uitgevoerd

’Sportakkoord Alkmaar is uniek in Nederland’; komende jaren worden er achttien sportprojecten uitgevoerd
Deelnemers aan Rondje Oudorp door de Oudorperpolder. Bij het natuurgebied komt een bord met een hardlooproute.
© Foto Martin de Haan
Alkmaar

De sporters in de gemeente Alkmaar hebben in deze sombere tijden ook wat om naar uit te kijken. Dinsdag werd het maatschappelijk sportakkoord Alkmaar gepresenteerd. In 2021 en 2022 zullen 18 sportieve projecten worden gerealiseerd.

„Dat is uniek in Nederland”, vertelt sportformateur Ted van der Bruggen. „In veel plaatsen is het bij globale ambities gebleven, maar in Alkmaar worden alle plannen uitgevoerd.” Zo komt er bijvoorbeeld in de Oudorperpolder een bord met hardlooproutes, maar ook verschillende clubs krijgen een bijdrage.

Van der Bruggen was aangesteld om een subsidiepot van 120.000 euro te verdelen, uiteindelijk kon dat bedrag wel drie keer worden uitgegeven: er werden 45 projectplannen ingediend. Uiteindelijk werden er de afgelopen vier maanden 18 projecten geselecteerd. „Vanuit de clubs was er veel enthousiasme om mee te werken. Ze waren ook heel kritisch op waar het geld naartoe moest, er mocht bijvoorbeeld nergens wat aan de strijkstok blijven hangen.”

Het Alkmaarse sportakkoord sluit aan bij het nationaal sportakkoord, dat in 2018 is gepresenteerd. Daarin onder andere aandacht voor een duurzame sportinfrastructuur, plannen om kinderen meer laten bewegen en zorgen voor een optimaal topsportklimaat.

Eind november 2019 was er een kick-off met 65 Alkmaarders van 50 verschillende clubs en organisaties, daarin werd gekozen om drie ambities van het nationaal sportakkoord voor Alkmaar uit te werken: inclusief sporten en bewegen, vitale sport- en beweegaanbieders en vaardig in bewegen. Uiteindelijk konden er tot 19 januari projectvoorstellen worden ingeleverd, een monitorgroep selecteerde daar de projecten uit die uiteindelijk worden uitgevoerd, want niet alles viel binnen de juiste criteria

„Verenigingen en andere organisaties hebben twee jaar de tijd om het uit te voeren. In deze onzekere tijd is er dus geen druk om nu al met de plannen bezig te zijn”, aldus Van der Bruggen.

Uiteindelijk zijn er dus 18 verschillende projecten. Zo werken de rugbyclub Alkmaar, tennisclub Alkmaar, atletiekvereniging Hylas, Holland Schermen en handbalvereniging A&O samen aan een SportXperience, waarin jonge kinderen kennis kunnen maken met verschillende sporten. Zo’n zelfde project wordt opgesteld voor het voortgezet onderwijs. In samenwerking met de verschillende regionale trainingscentra kunnen leerlingen verschillende clinics volgen.

Daarnaast komen er vier traptrainers bij bestaande bankjes in Alkmaar, waarop iedereen kan gaan ’fietsen’ om fitter te worden. En in de Oudorperpolder komt een bord met hardlooproutes door het natuurgebied. In vier verschillende wijken komt een wandelroute door middel van stoeptegels.

Groot onderdeel is ook het project ’De Gezonde Kantine’, dat een bedrag kreeg van 8900 euro voor het gezonder maken van het voedselaanbod in de sportkantine. Onder andere Hylas, hockeyclub AMHC en tennisclub De Zes Wielen werken daaraan mee. Daarnaast krijgt turnvereniging Saturna 9.539 euro voor het opzetten van bewegingslessen voor kinderen van kinderdagverblijf (K)individu.

Er zijn ook vier andere projecten gekozen om sport in Alkmaar te verrijken, omdat er nog budget over was. Zo moet er een digitaal Alkmaars sportplatform komen, waarin al het sportaanbod in Alkmaar te vinden is. Het zou zelfs mogelijk moeten worden om trainingen te boeken.

Daarnaast komen er twee talentendagen voor de regionale trainingscentra, een in 2021 en een in 2022 en worden er twee workshops ’Train je sportmind’ georganiseerd voor sporters met topsportambitie.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen