Premium

Organisaties West-Friese festivals maken pas op plaats en kiezen voor afstel of uitstel vanwege coronacrisis: ’Zure appel die te behappen is’

Organisaties West-Friese festivals maken pas op plaats en kiezen voor afstel of uitstel vanwege coronacrisis: ’Zure appel die te behappen is’
Cube Outdoor op zaterdag 16 mei is een van de festivals die door de aangescherpte coronamaatregelen niet door kan gaan. Organisator Rob van der Lee gaat op zoek naar een alternatieve datum.
© Archieffoto
Hoorn

Met het verbod van alle samenkomsten tot 1 juni komt ook gestaag een nieuwe stroom aan afgelastingen op gang. Ook organisaties van evenementen, festivals en manifestaties in juni kiezen eieren voor hun geld en besluiten tot afstel of uitstel.

De eerste festivals die als gevolg van de nieuwe maatregelen sneuvelen, zijn die rond Pasen, zoals Eipop in Hoorn en het festival (P)opstaan in Enkhuizen. „We hebben echt gewacht tot het laatste moment, maar we kunnen niet anders dan het afgelasten”, zegt Christiaan Mulder van Huis Verloren, samen met met café Swaf en ’t Kroegie de organisatie van het gratis festival Eipop.

De verslagenheid is groot. „We bestaan al heel lang en voor veel mensen is Eipop de start van het festivalseizoen. Het is altijd heel druk, zowel binnen als buiten, en ook met kinderen die ’s middags eieren kwamen zoeken. Een bandje bestaat al uit meer dan drie mensen. Voor een café als Swaf hakt dit er ook financieel behoorlijk in, want zeker van dit soort uitschieters in het seizoen moet de horeca het hebben.”

(P)opstaan in Enkhuizen beleefde vorig jaar zijn eerste editie. „We hadden eigenlijk alles in kannen en kruiken, alleen de PR moest nog geregeld worden”, zegt jongerenwerker Jochem Hoven. Overigens had deze organisatie de stekker er al min of meer uitgetrokken voordat maandag de maatregelen werden aangescherpt. „Ons festival was op zaterdag 11 april, dat werd gezien de eerdere datum van 6 april sowieso al wat krap. Dus wij hadden de artiesten al op de hoogte gesteld”, aldus Hoven, die zich genoodzaakt ziet om nu ook het Kinderfestival op 5 mei te schrappen.

Sponsoring ook probleem

Ook Koningsdag Roode Steen in Hoorn, Mokum in Medemblik op Hemelvaartsdag en het Rock ’N’ Roll Festival Hoorn op zondag 24 mei gaan dit jaar niet door. José Linders heeft bij de organisatie van alle drie de evenementen een vinger in de pap. ,,Natuurlijk kun je artiesten wel omboeken naar andere data, maar dat zijn dan data waarvan je nu ook nog niet zeker weet of ze doorgaan. Bovendien staan er later in het jaar ook al heel veel evenementen gepland. En ook de sponsoring is een probleem, want ondernemers hebben nu wel iets anders aan hun hoofd. Daarom kiezen wij er voor om deze evenementen dit jaar te laten voor wat ze zijn, en hopen we ze volgend jaar weer te kunnen organiseren. Waarbij de artiesten van dit jaar voorrang krijgen.’’

Organisator Rob van der Lee van Het Grote Buurtfeest en Cube Outdoor, op vrijdag 15 en zaterdag 16 mei in Bovenkarspel, gaat zoeken naar een alternatieve datum op de festivalkalender. ,,Ik hoop daar in overleg met gemeente, artiesten en leveranciers uit te komen. Mocht dat niet lukken, dan zou dat een heel zure appel zijn. Maar we zijn een gezond bedrijf met buffers, dus we kunnen dit wel behappen. Gezondheid en veiligheid hebben op dit moment de hoogste prioriteit.’’

Andere festivals waar een streep doorheen gaat, zijn het Truckfestival-Westfriesland in Medemblik op 24 mei en de Tuinfair Midwoud op 30/31 mei en 1 juni. De besturen van het Jazzfestival Enkhuizen (4 t/m 7 juni) en Culinair Hoorn (5 t/m 7 juni) besloten vanwege de grote onzekerheid vorige week al om deze festivals pas volgend jaar weer te houden. De organisatie van de Hoornse Stadsfeesten - een weekend later - was gisteren onbereikbaar voor een reactie.

Lees ook: Marathon Hoorn weer afgelast

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen