Heemskerk ziet af van bus station-centrum, wil nu bus naar De Trompet

Heemskerk

Er komt geen buurtbus tussen station Heemskerk en het centrum. Dat hebben burgemeester en wethouders gisteren besloten. Er is simpelweg te weinig animo voor de Heemshopper.

Wethouder Gaatze de Vries heeft onderzoek laten doen naar de behoefte aan openbaar vervoer. Daaruit blijkt dat ’redelijk wat reizigers’ een bushalte bij het NS-station missen. Tegelijkertijd zouden de meeste mensen die bus toch niet gebruiken. De reizigersadviesraad Rocov gelooft ook niet dat een buurtbus vanaf het station veel gebruikt zou worden.

De coalitiepartijen willen een bus van het station naar het centrum, en als het eenmaal loopt, ook de wijken in. Vrijwilligers zouden de busjes moeten rijden. Maar als er te weinig reizigers zijn, haken de vrijwilligers af. En dat zou weer een negatief effect kunnen hebben op het overige vrijwilligerswerk.

Volgens De Vries is het vervoersaanbod in het dorp ’gevarieerd’ en past het bij de behoeften van de inwoners. Wie niet met de eigen auto, de taxi of het openbaar vervoer kan reizen, kan met de Regiorijder, het Vrijwilligersvervoer IJmond en de Algemene Hulpdienst Heemskerk. ,,Er is genoeg aanbod voor mensen met een beperking. Maar de mogelijkheden zijn slecht bekend.’’

De Trompet

Het grootste probleem is dat er geen busverbinding met De Trompet is. ,,Dit botst met de duurzame ambities van het bedrijventerrein.’’ Misschien dat dat mogelijkheden biedt om samen met Connexxion en het provinciebestuur een vaste buslijn tussen centrum, station en De Trompet te ontwikkelen.

De bereikbaarheid van De Trompet is een van de belangrijkste onderwerpen voor het nieuwe Platform Vervoer. De gemeente, de provincie, Connexxion en de Heemskerkse vervoerders kunnen daarin het vervoersaanbod beter op elkaar af stemmen. Nog dit jaar moet dat platform met de eerste aanbevelingen komen.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen