Premium

Lions-speelster Fieke Ligthart heeft alle begrip voor definitief stilleggen competitie: ,,Superjammer, maar heel begrijpelijk. Basketbal is ver ondergeschikt aan gezondheid.”

Lions-speelster Fieke Ligthart heeft alle begrip voor definitief stilleggen competitie: ,,Superjammer, maar heel begrijpelijk. Basketbal is ver ondergeschikt aan gezondheid.”
Fieke Ligthart in actie namens Lions. (archiefbeeld)
© Taco van der Eb
Landsmeer

Lions-speelster Fieke Ligthart wist de afgelopen dagen al wel dat de kans nog maar klein was dat ze met haar ploeg dit seizoen nog in actie zouden komen. Ze hield slechts nog een klein beetje hoop op het spelen van (uitgedunde) play-offs, maar heeft begrip voor de keuze van de basketbalbond. „Het is superjammer, maar heel begrijpelijk. Basketbal is ver ondergeschikt aan gezondheid.”

Met het stilleggen van de competitie komt er al een einde aan het seizoen voordat het er echt om zou beginnen te spannen. Het reguliere seizoen is namelijk eigenlijk één grote aanloop naar de play-offs om de titel. De vier teams die zich daar voor hebben geplaatst - naast Lions zijn dat Binnenland, Grasshoppers en Den Helder - zijn er eigenlijk al het hele seizoen mee bezig. Gedurende de competitie is het zaak om een zo hoog mogelijk niveau te bereiken, zodat je klaar bent voor de beslissende fase. Maar die beslissende fase komt er dus niet, realiseert ook Ligthart zich nu.

Sprankje hoop

„Het is heel gek, zeker in de wetenschap dat alle teams die zich hebben geplaatst voor de play-offs van elkaar kunnen winnen”. Lions staat kort voor het einde van de reguliere competitie derde, maar dat zegt volgens haar niet veel. „We zijn wel eens derde geworden en uiteindelijk toch nog kampioen geworden.” Ze hield, zeker sinds de eerste stapel corona-maatregelen de competitie al tijdelijk stillegde, al rekening met een definitieve stop. Zeker toen de basketbalbond afgelopen weekend al besloot om de eredivisie bij de mannen per direct af te breken. „Ik had stiekem nog een klein beetje hoop. Misschien dat we in mei of juni nog konden spelen. Normaal speel je de play-offs met best-of-five-series, je zou dat misschien met minder wedstrijden en zonder publiek kunnen doen. Maar toen ik hoorde dat het tot 1 juni stil zou liggen, wist ik wel dat het klaar zou zijn. Basketbal is natuurlijk ook een echte contactsport. Het is superjammer, maar heel begrijpelijk. Basketbal is ver ondergeschikt aan gezondheid. Dit is iets wat de hele wereld hard raakt.”

Carrière

Het definitieve einde van de competitie betekent mogelijk ook dat er abrupt een einde is gekomen aan de basketbalcarrière van Ligthart. De 29-jarige Amsterdamse, die sinds 2018 lijdt aan MS, was namelijk van plan om na dit seizoen haar basketbalschoenen aan de wilgen te hangen. „Ik wilde het mooi afsluiten, maar dat voelt nu heel wrang. Ik moet goed nadenken over wat ik nu ga doen. Ik weet het nog niet.” Één en ander is ook afhankelijk van de keuze van ploeggenoten Nadine Boesaart, Kim Hartman, Katie Bussey en Tanya Bröring. „We hebben het er nog niet met elkaar over gehad.”

De komende tijd zit Ligthart, net als bijna iedereen, natuurlijk veel thuis. Ze blijft in ieder geval in contact met de rest van het team. „We hebben laatst via videobellen al een online borrel gedaan. Dat was heel gezellig.” Mocht het normale leven deze zomer weer een beetje op gang komen, dan speelt ze misschien nog ergens een toernooitje. „Misschien wel 3x3 basketbal. Geen serieus toernooi hoor, maar gewoon voor de gezelligheid. Dat zou misschien leuk zijn.”

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen