Premium

Kringlopers: ’Als kind kwam ik al graag op rommelmarktjes’

Kringlopers: ’Als kind kwam ik al graag op rommelmarktjes’
Noortje Schrauwen: ,,Bij de kringloop hoef je je niet schuldig te voelen als je er na een tijdje op bent uitgekeken. Dan kun je er iemand anders gelukkig mee maken.”
© Foto Marleen Hogendoorn
Leiden

Het huis van Noortje Schrauwen (32) staat vol met schatten uit de kringloop. Het is immers niet duur en de spullen geven volgens haar karakter aan je huis. Zij is deze week aan het woord in onze rubriek Kringlopers. We treffen haar in Vintage&More in Leiden.

Een echte kringloopfan?

„Dat klopt ja, als ik een kringloopwinkel tegenkom dan ga ik altijd even kijken. Vaak hier in Leiden, maar ook in andere steden zoals Rotterdam. Deze kringloopwinkel waar we nu zijn heeft veel mooie vintage items. Daarnaast ga ik ook naar graag andere kringlopen waar je echt moet zoeken voor leuke koopjes. Ik heb het ’kringlopen’ met de paplepel meegekregen. Als kind kwam ik al graag op rommelmarktjes.”

Wat is er zo leuk aan?

„Ik kan me verwonderen over wat ik allemaal tegenkom. Er is zoveel ontworpen en gemaakt door de tijd heen; soms hele bizarre en grappige dingen. Het zijn spullen met geschiedenis.’’

,,De ene keer ben ik echt heel gericht naar iets op zoek. De andere keer neus ik rond door kringloopwinkels of rommelmarkten, heel ontspannend ook om nergens naar op zoek te zijn en toch soms wat leuks te vinden. Ik kan alleen gaan, maar ook met vrienden. En bijna altijd ga ik wel met iets naar huis.”

Wat koop je er allemaal?

„Voor mezelf koop ik van alles: kleding, meubels, servies, boeken. Ik woon in een woongroep en laatst gingen we de logeerkamer herinrichten. Daarvoor ging ik met een buurman doelgericht op zoek naar leuke spullen. Mijn huis staat vol met meubels uit de kringloop, bijvoorbeeld een karakteristiek dressoir en de keukentafel. Het is niet duur en de stukken zijn uniek. Meubels van de Ikea kom je bij iedereen tegen en zit geen ziel in. Sommige mensen vinden spullen van de kringloop vies, maar je kunt het gewoon schoonmaken.”

Vind je duurzaamheid ook belangrijk?

„Zeker. We kopen al zoveel spullen en consumeren veel met z’n allen, ten koste van onze aarde. Waarom moet iets nieuw zijn als je het koopt? En als je het van de kringloop hebt, dan hoef je je niet schuldig te voelen als je er na een tijdje op bent uitgekeken. Dan breng je het gewoon terug en kun je iemand anders er gelukkig mee maken.”

Met welk item uit de kringloop ben je het meest blij?

„Voor de kerstdagen had ik extra schotels en kommen nodig. Als je dat in de winkel moet kopen, ben je wel wat geld kwijt.’’

,,Ik was blij dat ik dat in een kringloopwinkel op de kop kon tikken en ik heb er mooie gerechten in kunnen maken. En laatst kocht ik deze jas. Toevallig heb ik hem vandaag aan. Ik kan wel zeggen dat het mijn favoriete jas is geworden.”

De kringloopwinkel

Vintage&More

Noortje Schrauwen vinden we bij Vintage&More, Haarlemmerstraat 184, Leiden.

www.kringloopwinkel-leiden.nl

groen_24032020_kringlopert.pdf

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.