Premium

Gemis van het turnen en onzekerheid lastig voor turnster uit Oosthuizen, maar Sanna Veerman blijft hoop houden

Gemis van het turnen en onzekerheid lastig voor turnster uit Oosthuizen, maar Sanna Veerman blijft hoop houden
Sanna Veerman en haar moeder Mirjam.
© Foto Ella Tilgenkamp
Oosthuizen

Turnster Sanna Veerman was in vorm en klaar om in mei bij de Europese kampioenschappen turnen in Parijs een goede prestatie neer te zetten. Tot er afgelopen week vanwege de coronacrisis een streep door het titeltoernooi werd gezet. Veerman zag niet alleen de EK aan zich voorbijgaan, maar kan momenteel ook niet trainen. Toch blijft de turnster van Turnz Amsterdam Gymnastics hoop houden. Hoop op de Olympische Spelen.

Door de maatregelen rondom het coronavirus kun je voorlopig de turnhal niet in, hoe is dat?

,,Het is heel gek. In eerste instantie zouden we alleen nog met het topsport-groepje door blijven trainen. Dan zouden we drie weken lang met zijn drietjes trainen, maar we waren allang blij dat er een oplossing was. Daarna hoorden we vrij snel dat er niemand meer mocht trainen vanwege de nieuwe maatregelen. Toen had ik wel even zoiets van ’hoe bedoel je?’. We kunnen toch niet zolang vrij hebben? Dat heb ik nog steeds wel een beetje. Je kunt niet zolang niet trainen en dan ineens wel wedstrijden doen. Maar ik heb natuurlijk wel begrip voor alle maatregelen: uiteindelijk staat de gezondheid voorop. Dat is nu het allerbelangrijkste.”

Wat betekent het voor jou dat je nu niet aan de brug kunt hangen of salto’s kunt doen?

,,Dat is gewoon heel gek. Ik was best wel in vorm, ging echt heel lekker. En van de ene op de andere dag kunnen we gewoon niets meer doen. Het gemis van het turnen zelf en alle daarbij behorende onzekerheid is gewoon echt lastig.”

Vorige week werd de EK in Parijs, waar jij heen zou gaan, afgelast. Wanneer en hoe hoorde je dat?

,,Vorige week dinsdag kregen we het te horen via de bond (KNGU, red.). Voor mij was het eigenlijk geen shock meer, omdat er al zoveel gaande was in de wereld. Het paste wat mij betreft wel in de lijn van hoe het nu gaat. Wel is het natuurlijk heel gek. Er valt ineens een belangrijk tussendoel weg. Ik had echt zin in het EK.”

Het Nederlandse vrouwentaam plaatste zich vorig jaar voor de Spelen. Vier turnsters mogen uiteindelijk naar Tokio. Daarvoor moeten nog kwalificatiewedstrijden worden geturnd. Hoe zit het daarmee?

,,Daar ga ik zeker nog voor. Ook al is er een tussendoel weggevallen, de Spelen houden iedereen gemotiveerd. Je denkt er elke dag wel even over na. Vooral omdat het zo onzeker is. Het is nu gewoon wachten op meer informatie. Bijvoorbeeld over of de Spelen doorgaan of niet en wanneer dat dan gebeurt. En natuurlijk hoe het verder gaat met de kwalificaties en zo. Ondertussen probeer ik gewoon om zo fit mogelijk te blijven.”

Hoe lastig is het om fit blijven zonder de turntoestellen?

,,Je kunt natuurlijk thuis superveel kracht- en lenigheidsoefeningen doen. En als het mooi weer is kun je lekker buiten hardlopen en veel oefeningetjes doen.

Maar je hebt niet het gevoel van de toestellen, zoals bijvoorbeeld de brug. Dat blijft iets specifieks.”

Je bent inmiddels ook samen met je moeder actief met allerlei (thuis-)trainingen, wat doen jullie precies?

,,Mijn moeder heeft haar eigen studio in Oosthuizen: Studio44. Ze geeft onder andere pilates, Fresh balance en verschillende groepslessen. Door het virus kan ze daar nu geen groepslessen geven. Dat is natuurlijk lastig dus daarom heeft ze wat alternatieven bedacht. Online probeert ze nu – via Facebook – wat lessen te geven. En ik doe dan mee. Mijn moeder geeft de les, hoor. Daar weet ik verder niet zoveel vanaf. Als we de komende periode de turnhal niet in kunnen, dan blijf ik zeker meedoen.”

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen