Premium

Floris Mensonides begint eigen kitesurfschool voor iedereen: ’Ouderen leren het net zo goed, maar in een langzamer tempo. Vallen in het water geeft niet’

Floris Mensonides begint eigen kitesurfschool voor iedereen: ’Ouderen leren het net zo goed, maar in een langzamer tempo. Vallen in het water geeft niet’
Floris Mensonides heeft zijn eigen kitesurfschool: ,,Als je weet wat je doet, zijn de kansen miniem dat er wat gebeurt.’’
© Foto Heleen Vink
Wijk aan Zee

„Zo’n 4 à 5 jaar geleden ben ik begonnen met kitesurfen en als je er eenmaal aan hebt geroken, heeft het je te pakken”, zegt de 26-jarige Floris Mensonides uit Heemskerk.

Hij is oprichter van én instructeur bij de nieuwe kitesurfschool Hooked Kiteboarding in Wijk aan Zee. Als het maar even kan, is hij op het strand te vinden.

Redelijk laat is hij met deze sport begonnen. „Toen ik jong was, werd er vaak gedacht dat het een gevaarlijke sport is. In mijn omgeving beoefende ook niemand deze sport. Je ging op voetbal of hockey. Nu zie je veel meer mensen al jong beginnen.” Toch haalde een vriend hem over om een keer mee te gaan kitesurfen en hij was meteen ’hooked’.

„Als je weet wat je doet, zijn de kansen miniem dat er wat gebeurt. Bij storm en aflandige wind moet je het niet opzoeken. Er kan altijd wat met het materiaal kapotgaan en als er dan wat gebeurt, is het heftiger. Je moet sowieso echt weten wat je doet voor je het water opgaat. Afkloppen, maar bij mij en in mijn omgeving is er nog nooit wat gebeurd.”

Bijbaantje

Tijdens zijn studie psychobiologie aan de UvA in Amsterdam had Floris een bijbaantje in de ICT. Daarnaast gaf hij twee jaar lang kitesurflessen bij andere scholen. Het bijbaantje is een flexibele parttimebaan geworden en daarnaast heeft hij nu zijn eigen school. „Wij werken met een speciaal voor les ontwikkelde kite van het merk Eleveight. Deze is vergevingsgezind en straft fouten van een beginnende kiter niet meteen af en is hierdoor betrouwbaarder voor leerlingen. Je hebt namelijk ook vliegers die bijvoorbeeld speciaal ontworpen zijn voor snelheid of voor hoge sprongen.’’

Hooked Kiteboarding heeft een vast onderkomen gevonden bij strandtent Noorderbad, rechts bij de strandopgang bij Heliomare. „Dat biedt een bepaalde luxe bij het omkleden en afspoelen en daarna een drankje”, is Floris enthousiast. De instructeurs zijn net als hijzelf IKO, International Kiteboarding Organization, gecertificeerd.

Wanneer het zeewater niet meer te koud is gaat voor de school het eerste lesseizoen van start. Er zullen geen vaste lesdagen zijn, deze hangen af van het weer en kunnen 2 à 3 dagen van tevoren worden ingepland. Kinderen vanaf acht jaar kunnen al op les mits ze minimaal 35 kilo wegen. „Kinderen leren heel snel. Maar ook gaf ik les aan een 73-jarige. Ouderen leren het net zo goed, maar in een langzamer tempo. Vallen in het water geeft niet. Verder hebben we alle materialen op voorraad, de leerlingen hoeven alleen maar de les te doen.”

Veiligheid

Zomers is het op het strand zo dat als de wind prettig zonnen onmogelijk maakt en badgasten het strand verlaten, juist voor de kitesurfers het goede moment aanbreekt. „We mogen blij zijn dat we hier kunnen kiten. Zee en strand zijn groot genoeg voor ons allemaal om van te genieten. Wij als kitesurfers zijn tijdens onze bezigheden hier ook juist bewust van onze verantwoordelijk voor de veiligheid van andere strandgebruikers. Veiligheid en plezier staan dan ook in onze lessen voorop.”

Meer info is te vinden op:

www.hookedkiteboarding.nl

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen