Premium

Haarlemse strandt in Nieuw-Zeeland: ’We zitten hier zeker nog wel een maand’

Haarlemse strandt in Nieuw-Zeeland: ’We zitten hier zeker nog wel een maand’
Gea Omvlee tijdens de Tongariro Track: een wandeling door vulkanisch gebied op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland.
© Eigen foto
Bowentown

Ze zouden eigenlijk zondag terugvliegen vanuit Nieuw-Zeeland naar Schiphol maar helaas gaat dat niet door. Nieuw-Zeeland gaat in totale lockdown. ,,We zitten hier nog zeker een maand”, zegt sociaal psychiatrisch verpleegkundige Gea Omvlee uit Haarlem.

,,We hadden onze koffers al een beetje gepakt. Tot we vandaag ineens het bericht kregen van degene bij wie we in huis zitten dat we niet weg kunnen. We hebben niets van de ambassade gehoord en ook niets van de vliegmaatschappij. Maar dat begrijp ik wel hoor, die hebben wel andere zaken aan hun hoofd.”

,,We zouden eerst eerder terugvliegen met Emirates. Maar dat gaat nu ook niet meer door. Ik geloof dat het land morgen officieel in lockdown gaat, maar we hebben geen vlucht dus we blijven maar hier. Toen we dat bericht kregen, hebben we meteen onze koffers uitgepakt en de kasten weer ingeruimd. Want misschien zitten we hier nog wel twee maanden.”

Geen straf

Dat is geen straf, zegt Omvlee. ,,Mijn dochter Hanneke is vandaag 27 geworden dus ik proost op afstand met haar. Zo lang mijn zoon en dochter gezond zijn, vind ik het niet erg om hier te blijven. Ik denk ook dat we hier beter af zijn qua gezondheid. Mijn dochter woont nu met een vriendin in mijn huis dus dat is fijn. Mijn kinderen letten goed op hun gezondheid, ze zijn voorzichtig. Eind deze maand krijg ik voor het eerst mijn AOW gestort en ik heb een pensioen dus ik heb verder geen financiële problemen.”

,,Het is hier echt prachtig. Wel jammer dat we niet zoveel meer mogen. We wonen hier in een tweede huis van een bewoner uit Auckland. We hebben aan huizenruil gedaan, mijn vriendin Marie-José Grotenhuis heeft haar Amsterdamse appartement geruild met dit huis. De Nieuw-Zeelandse kon nog wel naar huis komen. Wij niet maar dit is een vakantiehuis dus we kunnen hier zo lang blijven als we willen.”

Vakantiehuizen

,,Dit is een wijk met veel vakantiehuizen dus het is heel rustig op straat. Best wel spooky. Alle niet-essentiële winkels zijn dicht. We waren net lid geworden van de bibliotheek hier maar die is ook dicht. Maar ik heb ook een abonnement op de Nederlandse luisterbibliotheek dus ik kom de dag wel door. Verder lees ik de Volkskrant online. Het gaat bij jullie alleen maar over corona. Vreselijk!”

Persconferentie

,,We hebben hier afgesproken dat we twee keer per dag een nieuwsupdate doen en voor de rest doen we alleen maar leuke dingen. Gelukkig hebben we geen televisie dus veel nieuws gaat langs ons heen. We luisteren natuurlijk wel naar de premier van Nieuw-Zeeland. Ze geeft elke dag een persconferentie en houdt ons op de hoogte. Heel goed. Hier zijn nog geen doden gevallen, er zijn wel een paar honderd zieken.’’

,,Ik denk dat het hier ook wel erger gaat worden maar hier zijn de regels nu al veel strikter. De premier heeft duidelijk veel geleerd van China en Italië. Er is al meteen een lockdown en je mag de straat alleen op als het nodig is om een boodschap te doen. Je mag ook niet meer autorijden en niet van het Noorder- naar het Zuidereiland. Er wonen maar 4 miljoen Nieuw-Zeelanders in een ongelofelijk groot land dus ruimte is er sowieso. De stranden zijn altijd al leeg, nu al helemaal. Ik schrik als ik zie hoe druk de stranden in Zandvoort en Noordwijk zijn.”

Streng

,,We zien wel wat er gebeurt. We hebben contact met een huisarts uit Utrecht die hier met zijn gezin voor een aantal maanden naar toe is verhuisd om de gezondheidszorg aan te vullen omdat er een tekort aan artsen is. Daarom denk ik dat de premier ook zo streng is, het land kan misschien minder zieken aan dan Nederland. Stel dat de situatie hier erger wordt, dan wil ik graag wat gaan doen. Ik werkte in Beverwijk bij een speciaal team waar ik voor psychiatrische patiënten werk. Ik zou hier ook aan de slag kunnen gaan in de zorg. Dat doe ik graag dus als er een beroep op me wordt gedaan, dan hoor ik het wel.”

,,Geen idee wanneer we terugkomen. We waren al drie maanden onderweg in Vietnam en Nieuw-Zeeland en dat wordt dus nog langer. Vorig jaar waren we hier ook toen die vreselijke aanslag was in Christchurch en nu dit. Ik verlang er wel naar mijn kinderen en vrienden weer eens te zien, maar gelukkig hebben wij het hier ook goed met zijn tweeën. We kunnen prima met elkaar reizen, dat scheelt wel.”

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen