Toen er op 23 maart nog wél gesport werd: slechte start van Ronald Koeman als bondscoach van Oranje

Toen er op 23 maart nog wél gesport werd: slechte start van Ronald Koeman als bondscoach van Oranje
Ronald Koeman langs de lijn tijdens zijn eerste interland als bondscoach, Nederland-Engeland op 23 maart 2018.
© Foto ANP

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug naar de tijd waarin er in maart nog gewoon overal gesport werd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport.

Vandaag: 23 maart 2018, Nederland-Engeland.

Het Nederlands elftal zou de komende week twee oefenwedstrijden spelen. Donderdag tegen de Verenigde Staten en dan zondag tegen Spanje. Twee oefenduels op weg naar het grote doel van komende zomer: het EK, met drie poulewedstrijden in Amsterdam. Het zag er allemaal mooi uit. Oké, zo ongeveer alle aanvallers zijn zwaar geblesseerd, maar dan nog zag het er allemaal een stuk beter uit dan twee, drie, vier, vijf jaar geleden.

Neem twee jaar geleden. Op vrijdagavond 23 maart 2018 speelt Oranje een oefenwedstrijd tegen Engeland. Het EK is nog ver weg. ’We’ hebben het EK van 2016 gemist en ook voor het WK, dat in de zomer van 2018 in Rusland wordt gehouden, heeft Oranje zich niet geplaatst. Voor de nieuwe bondscoach Ronald Koeman is het dus vooral zaak een solide basis te bouwen, zodat hij de Nations League (een nieuw toernooi) en daarna de kwalificatie voor het EK van 2020 goed kan gaan beginnen.

Tegen Engeland lukt dat nog niet. Koeman stuurt Oranje met een nieuw systeem het veld in en dat pakt slecht uit. Het spel is niet goed, het resultaat ook niet: 0-1. Drie dagen later gaat het met een andere speelwijze beter en wint Oranje in Portugal: 0-3. Daarmee heeft Koeman het juiste spoor gevonden. In het najaar is Oranje de verrassende winnaar van de Nations League-poule met Duitsland en Frankrijk.

De aflevering van gisteren: Het gouden klassiekervoorjaar van wielrenner John Degenkolb

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen