Premium

’Ik kook nu ineens elke dag’; Lions-basketbalster Tanya Bröring probeert fit te blijven en heeft ook tijd voor andere dingen

’Ik kook nu ineens elke dag’; Lions-basketbalster Tanya Bröring probeert fit te blijven en heeft ook tijd voor andere dingen
Tanya Bröring (6) in actie tegen Utrecht Cangeroes, een kleine maand geleden.
© Archieffoto Erik Rietman
Landsmeer

„Ik ga niet op deze manier afscheid nemen van twintig jaar basketbal.’’ Was getekend: Tanya Bröring (35). Of de Amsterdamse dit seizoen nog in actie komt bij Lions, is door het coronavirus hoogst onzeker. Voorlopig probeert ze zich fit te houden en gooit ze zelfs af en toe nog een balletje.

Heb je thuis een basket opgehangen om te oefenen met schieten?

„Haha, nee, dat niet. Maar ik ga vaak met mijn teamgenoot Kim Hartman naar een veldje in de buurt om een balletje te gooien. We wonen in Amsterdam-Noord en daar zijn best veel plekken om te kunnen oefenen.”

Hoe zien je dagen er nu uit?

„Voor mijn werk kan ik gelukkig veel thuis doen. Ik ben ’sport scientist’ bij de Ajax-vrouwen. Die meiden hebben nu een thuisprogramma en trainen vijf keer in de week voor zichzelf. We hebben allemaal geen idee of de competitie nog verder gaat. Ik zet altijd de periodisering uit, maar die heb ik nu maar weggegooid.”

Heb je thuis nu ineens tijd voor andere dingen?

„Koken! Ik heb deze week elke avond gekookt. Dat doe ik echt nooit. Normaal eet ik na een werkdag bij Ajax en rijd ik direct door naar Lions. Ik heb ineens tijd om een was te draaien en het huis schoon te maken. Verder ben ik niet iemand die zichzelf snel verveelt. Na een dagje werk ga ik vaak toch nog even naar buiten.”

Mis je het basketballen?

„Het voelt heel gek. Normaal begint rond deze tijd de leukste periode van het seizoen, de play-offs. De competitie is eigenlijk een lange opbouw, waarin je probeert zo goed mogelijk te worden. We waren al zeker van de derde plaats. Normaal is dit het moment waarop het écht gaat gebeuren.”

Komen die play-offs er nog wel, denk je?

„Als ik heel eerlijk ben, denk ik dat de competitie niet wordt hervat. Als alles weer op 6 april wordt opgestart, zou het kunnen. Er zijn nog twee competitiewedstrijden te spelen, maar de play-offs zijn al bekend dus je zou daar meteen mee kunnen beginnen. Maar ik denk dat het allemaal langer gaat duren. En dan kom je in de problemen, want er komt misschien nog een olympisch kwalificatietoernooi voor het 3x3-basketbal. Wij hebben geen speelsters die daar aan meedoen, maar Grasshoppers wel. Het is straks aan de bonden, de clubs en de speelsters om te beslissen.”

Hoe houden jullie jezelf scherp voor het geval het toch doorgaat?

„We proberen allemaal fit te blijven. Als het toch doorgaat, hebben we minimaal twee weken nodig om op te starten. Dan zouden we meerdere wedstrijden in de week moeten spelen en ligt de belasting erg hoog. We hebben een wat oudere groep en iedereen werkt fulltime, dus het wordt voor ons lastiger. Kim Hartman, Fieke Ligthart, Nadine Boesaart, Katie Bussey en ik hebben afgesproken dat als we doorgaan, we dat met zijn allen doen. Als de competitie niet meer verder gaat, wil ik niet stoppen. Ik ga niet op deze manier afscheid nemen van twintig jaar basketbal.”

Hoe denk je zelf over de crisis?

„Als maatschappij moet je je bewust zijn van het feit dat je bij dit soort situaties voorzorgsmaatregelen moet treffen. En je daar dan aan houden, anders wordt het hier net zo erg als in Italië.”

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen