Premium

GT3-coureur Danny Kroes wacht op Curaçao coronacrisis af: ’Een jaar zonder races, dat kan eigenlijk niet’

GT3-coureur Danny Kroes wacht op Curaçao coronacrisis af: ’Een jaar zonder races, dat kan eigenlijk niet’
Danny Kroes: ’Het is hier op Curaçao toch prettiger dan in Nederland.
© Eigen foto
Curaçao

Dit jaar zou Vijfhuizer Danny Kroes bij Lamborghini Squadra Corsa in de GT3 de kans krijgen om beroepsrijder te worden. Alles is nu onzeker.

Wanneer zou je eerste race zijn?

,,De eerste race was gepland voor april in Monza. Het was al snel duidelijk dat het niet door zou gaan, want het ligt midden in het zwaarst getroffen deel van Italië. Het is enorm balen, want dit is een erg belangrijk jaar voor mij. Vorig jaar werd ik kampioen in het Lamborghini Super Trofeo-kampioenschap, een soort academieklasse. Doordat ik positief opviel, krijg ik nu de kans in een GT3-auto. Als ik het hier goed in doe, kan ik geld gaan verdienen met racen. Dat is altijd mijn doel geweest. Het is voorlopig afwachten hoe het zich gaat ontwikkelen. Mijn team heeft ook aangegeven dat het nog wel eens lang kan duren.”

Je bent op dit moment nog op Curaçao voor vakantie. Wat krijg je daar mee van de coronacrisis?

,,Het is hier wat stil. Alle restaurantjes en barretjes gaan dicht. We zouden eigenlijk vorige week al naar Nederland. Vanwege de situatie hebben we er voor gekozen om nog wat langer te blijven. Het is hier toch prettiger dan thuis. Je kunt nog naar het strand. Ook hebben we een boot waarmee we af en toe gaan vissen. Vanaf volgende week ben ik weer in Nederland. We moeten hier niet te lang blijven, want binnenkort vertrekken er geen vluchten meer vanaf het eiland.”

Je kunt nergens racen, hoe blijf je de komende tijd fit en in vorm?

,,Ik ben sinds dit jaar heel serieus bezig met sporten. Ik wil heel fit zijn en daarom train ik vier uur per dag. Als ik in Nederland ben zal ik weer veel trainen in de simulator die ik bij mij thuis heb staan. Wat wel een leuke ontwikkeling is in de racewereld is dat er sinds de coronacrisis online heel veel simwedstrijden worden georganiseerd. Ook veel professionele coureurs doen daaraan mee. Max Verstappen bijvoorbeeld ook. Ik zal zelf veel in een simulatieversie van mijn GT3-auto rijden, maar het is ook leuk om mezelf te testen tegenover andere coureurs uit andere klasses uit de autosport. Als er echt een totale lockdown komt, zal het alleen nog maar groter worden. Het wordt uitgezonden op YouTube en veel racefans volgen het.”

Je rijdt voor een Italiaans team, wat krijg je mee van hun situatie?

,,Een aantal collega’s was via Engeland onderweg naar Maleisië voor een race Omdat ze Italiaans waren, kwamen ze Engeland vervolgens niet uit. Inmiddels zijn ze weer thuis.”

Maak je je zorgen over je eigen gezondheid?

,,Mijn team heeft mij op het hart gedrukt om niet ziek te worden. Ik blijf daarom straks binnen,. Ook mijn ouders en zusje moeten voorzichtig doen. We wonen toch in een huis. Gelukkig snapt mijn zus dat. We hebben er goede afspraken over gemaakt. Zij studeert alleen in plaats van met klasgenoten.”

Wanneer denk je weer achter het stuur van je Lamborghini te zitten?

,,Dat is echt heel lastig te zeggen. Het zou voor de raceklasse natuurlijk heel slecht zijn als er een heel jaar niet wordt gereden. Dat kan eigenlijk niet. Dus zodra de situatie rond corona beter is, zullen er toch weer races plaatsvinden. Ik ga ervan uit dat het net als bij de Formule 1 wel op een aangepaste manier zal gebeuren. Wellicht zonder publiek.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen