Premium

Heemskerkse coureur Max Koebolt houdt zichzelf scherp op de racesimulator. ’Online races waar Max Verstappen en Lando Norris aan meedoen worden gevolgd door duizenden mensen’

Heemskerkse coureur Max Koebolt houdt zichzelf scherp op de racesimulator. ’Online races waar Max Verstappen en Lando Norris aan meedoen worden gevolgd door duizenden mensen’
Max Koebolt op zijn eigen racesimulator in zijn slaapkamer.
© Eigen foto
Heemskerk

Geen enkele coureur in de wereld kan op dit moment racen op een circuit, daarom is de simulator populairder dan ooit. Heemskerker Max Koebolt (22), dit jaar actief in de DTM Trophy, oefent al jaren thuis op de computer. „Voor een coureur is het makkelijk om goed te zijn op de sim, andersom voor virtuele coureurs is het veel moeilijker.’’

Is het al bekend wanneer jouw seizoen begint?

„Officieel nog niet. De eerste wedstrijd staat op de planning voor het weekend van 25 en 26 april op het Belgische circuit van Zolder, maar ik denk dat die race wordt uitgesteld. De tweede wedstrijd is half mei op de Lausitzring in Duitsland. Hopelijk kunnen we dat halen.”

Stond er geen test met je nieuwe BMW M4 GT4 op het programma?

„Nee, omdat we vrij laat beginnen, waren er nog geen tests gepland. Ik heb al eerder geracet met de BMW, dus ik denk dat ik de test niet eens nodig heb, maar het is altijd handig om een paar rondjes te rijden in een nieuwe auto, met een nieuw bandenmerk in een nieuwe klasse. En het is natuurlijk prettig om kennis te maken met mijn nieuwe team, het Duitse Walkenhorst.”

Trainen kan dus voorlopig alleen thuis. Simracen is helemaal nu reuze populair, formule 1-coureurs als Max Verstappen en Lando Norris doen ook mee aan topwedstrijden.

„Ja, omdat er nergens races of andere wedstrijden zijn, worden de simraces steeds beter bekeken, helemaal als Max en Lando meedoen. Die races worden van deskundig commentaar voorzien en gevolgd door duizenden mensen.”

Doe je zelf ook weleens mee aan dat soort races?

„Max en Lando rijden vooral op iRacing, een van de drie populaire simplatforms. Ik ben daarmee nog maar net begonnen en je moet serieus carrière maken om zo ver te komen. Dat lukt je niet door races te winnen, maar door zo veilig mogelijk te rijden. Maar ik blijf een echte coureur, ik wil liever winnen dan veilig vijfde worden. Als je iemand raakt, krijg je minpunten. Het simracen wordt steeds professioneler, je hebt verschillende bedrijven die niet van echt te onderscheiden sturen, pedalen en stoelen maken. Een mooie set kost je zo vijf- tot tienduizend euro.”

Hoe houd jij je dan scherp?

„Simmen is altijd een leuk alternatief. Ik heb veel geracet met Assetto Corsa, dat is een spel dat zich vooral richt op GT-auto’s, waar ik zelf ook in rijd. Daarnaast heb je ook nog rFactor 2, ook een groot raceplatform. Ik gebruik de spellen als serieuze voorbereiding op het seizoen. Dit jaar moet ik op drie nieuwe banen rijden, de Lausitzring, Anderstorp in Zweden en de Norisring, dus die ga ik de komende tijd oefenen.”

Zorgt het coronavirus voor een crisis in de racerij?

„Ja natuurlijk, maar dat geldt natuurlijk ook voor de rest van de wereld. Een kwart van het F1-seizoen is afgelast, een wedstrijd kost 120 tot 150 miljoen euro, dus er is al een miljard verloren gegaan. Al worden races later ingehaald, de geruchten zijn dat het seizoen tot 27 december duurt, maar de GP van Monaco zal dit jaar niet meer plaatsvinden.”

Meer nieuws uit Sport Kennemerland

Meest gelezen