Premium

Wonen: Meteen verliefd op stadswoning in Medemblik

Wonen: Meteen verliefd op stadswoning in Medemblik
© Foto Marcel Rob
Medemblik

Deze week kijken we binnen in een stadswoning in Medemblik van rond 1930. Hier wonen Bart en Corona Rentenaar en hun vijf kinderen.

Corona kwam binnen voor de bezichtiging en riep bij het zien van de vestibule en de deur met bewerkt glas: „Ik ben verliefd!” Misschien niet zo handig, als potentiële koper, maar: „Het was wel zo eerlijk. Ik vond het meteen heel mooi.”

Corona en haar man Bart waren net getrouwd, toen ze op zoek gingen naar een woning in Medemblik. Corona kende het stadje al en haalde haar man over: „Ik heb hem ontvoerd.” Bart had de wens om aan het water te wonen - wat op zich al snel kan in het Medemblikse -, Corona zocht naar een kinderrijk en kindvriendelijk buurtje. Het werd de Oosterhaven.

Lees ook: Als je ouders je Corona hebben genoemd: ’Help, daar komt Corona aan’

Maar voordat ze er in 2011 introkken, moest er nog wel wat gebeuren. Alles was gedateerd. Zo stond er op het aanrecht nog een petroleumstelletje en werd de woning, alleen beneden, verwarmd met een gaskachel. Alles werd aangepakt: van een nieuwe keuken en sanitair tot het aanleggen van centrale verwarming en het vervangen van de elektra. Ook werd er een uitbouw gemaakt, waar nu een grote eettafel staat: „Dat zag ik meteen voor me”, aldus Corona. „Hier borrelen we met onze vrienden. Ook is er beneden een souterrain, waar voor mijn man een fijne werkplek is gecreëerd.”

De keuken ligt tussen de zit- en de eetkamer in. Heel centraal: „Het middelpunt van het huis. Hier komt iedereen staan als we een feestje of etentje hebben. Bart houdt van kokkerellen, iedereen staat er dan met een drankje in de hand omheen. ”

Verder zit ze graag op de nieuwe bank aan de voorzijde. Met hun jongste spruit Tom, van anderhalf jaar. „Het uitzicht is elke dag, elk uur anders. Tom staat vaak te kijken naar alles wat er voorbij komt. Net als de andere kinderen vroeger. Ze keken ’s ochtends altijd vanuit hun slaapkamerraam welke grote boot er nu weer lag aangemeerd.”

De afwisseling van de ’winterslaap’ in de stad en de reuring van het toeristenseizoen vindt het gezin prettig. „Met mooi weer zitten we graag voor het huis op het bankje. Mensen komen voorbij, je maakt een praatje. We wonen in een leuk buurtje en hebben een prachtig uitzicht op de haven.”

Wonen: Meteen verliefd op stadswoning in Medemblik
Corona en Roos, die haar kleine broertje optilt.
© Foto Marcel Rob

Tot 2019 had Corona een kantoorruimte in de straat parallel aan de Oosterhaven. „Maar onze tuin biedt zo veel diepte, dat het aantrekkelijk was om zelf een kantoorpand te bouwen, zeker omdat de kavel doorloopt tot de andere straat. Werk en privé zijn zo gescheiden met ook een aparte entree, maar ik ben evengoed dicht bij huis.” Dochter Roos van 13 zag het nog wel voor zich om de grote trampoline in te graven. „De meneer van de graafmachine vond dit best wel grappig. Het is namelijk een dijkwoning. Graaf je zoiets in, dan heb je een zwembad.” Maar waar ze wel gelijk in heeft: „Niet iedereen heeft twee huizen op één stuk grond.”

Op de zolderverdieping, wat eerst wegzet was, is door het plaatsen van twee grote dakkapellen een slaapkamer gecreëerd. Dit brengt het totaal op vijf. Alle kinderen hebben zo een eigen ruimte, Tom nog bij papa en mama. Ook is op zolder een extra badkamer. „ Want als je met z’n zevenen in één huis woont, dan is het hebben van twee badkamers wel zo prettig.” Corona en Bart voelen zich inmiddels echte Medemblikkers: „De stad heeft ons hart gestolen, het heeft historie en er wonen leuke mensen.”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.