Tips voor ouderen om toch ’een praatje’ te hebben

Annemarie de Jong

Alle verpleeg- en zorglocaties hebben hun deuren moeten sluiten voor bezoekers om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gegaan. „Een heftig maar verstandig besluit”, melden zorgorganisaties in de regio’s Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland en Kennemerland gezamenlijk.

Intussen werken de zorgorganisaties hard om alternatieve manieren van contact mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door de inzet van iPads en smartphones, waarmee bewoners met familie, vrienden en kennissen kunnen beeldbellen. „Familie en vrienden kunnen natuurlijk altijd telefonisch contact onderhouden met hun dierbaren. Ook kijken we waar we digitale applicaties zoals Familienet kunnen inzetten.”

Hart en ziel

„Vanzelfsprekend blijven onze zorgprofessionals zich met hart en ziel inzetten om het onze bewoners zo aangenaam mogelijk te maken. We zijn dan ook enorm onder de indruk en trots op al onze medewerkers die zich meer dan honderd procent inzetten om de zorg aan onze cliënten ook in deze moeilijke tijden goed te laten verlopen.”

De zorginstanties geven ouderen ook tips om toch een praatje te hebben.

1. De Luisterlijn

Iedereen in Nederland kan gebruik maken van de Luisterlijn (www.deluisterlijn.nl). Via 0900-0767. Mensen kunnen hier dag en nacht terecht voor een gewoon kletspraatje of een goed gesprek.

2. De Zilverlijn

De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen (www.ouderenfonds.nl/aanmeldenzilverlijn of bellen naar 088 344 2000). Vrijwilligers bellen regelmatig en bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek van ongeveer twintig minuten.

De Noord-Hollandse zorgorganisaties noemen het bezoekverbod voor verpleeghuizen ingrijpend. „Voor zowel bewoners als familieleden, maar we realiseren ons dat we niet anders kunnen; de gezondheid van cliënten en medewerkers gaat boven alles.”

„Deze maatregel moet de kwetsbare bewoners verder beschermen. Tegelijkertijd dient de maatregel ook voor extra bescherming zorgen voor het zorgpersoneel. Zij zijn hard nodig in de strijd tegen dit virus.” Voor mensen in de laatste fase van hun leven wordt een uitzondering gemaakt.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen