Purmerendse judoka Emiel Jaring pakt liever een wereldtitel dan zilver op de Olympische Spelen

Purmerendse judoka Emiel Jaring pakt liever een wereldtitel dan zilver op de Olympische Spelen
Emiel Jaring: ,,Anton Geesink was de eerste die liet zien dat het ook anders kon.’’

Naam: Emiel Jaring

Leeftijd: 19

Woonplaats: Purmerend

Sport: Judo

Staat van dienst: Nederlands kampioen bij de junioren, behaalde goud op de European Cup in Visé, Belgie en Olesnica, Polen.

Een zwaarbevochten zege of een snelle ippon?

„Ik heb liever een snelle overwinning tegen een lastige tegenstander.”

Bijgeloof of meer ’down to earth’?

„Meer down to earth. Ik heb wel rituelen voor de wedstrijd, maar dat is vooral om mezelf op te peppen en klaar te stomen voor de wedstrijd. Mensen noemen me altijd een beetje gek, omdat ik dingen tegen mezelf zeg om me op te peppen voor de wedstrijd.”

Goede of slechte verliezer?

„Lastig. Toch maar een goede verliezer. Je kan beter een goede verliezer zijn dan een slechte. Op het moment zelf baal ik flink, maar meestal ben ik er snel overheen.”

Veel op reis of liever thuis?

„Veel op reis. Vorige week had ik in Portugal moeten judoën en over twee weken in Italië voor de European Judo Cup. Dat gaat niet door vanwege het coronavirus. Jammer, want dit is mijn laatste jaar bij de junioren. Dit had mijn jaar moeten zijn. We moeten alles afwachten. Ik denk dat de bond wel andere regels gaat opstellen in aanloop naar de kampioenschappen.”

Trainen of talent?

„Trainen. Er is niks lekkerder dan echt voelen dat je beter wordt en de grote talenten verslaat omdat je harder traint. Ik hou van hard trainen.”

Aanvallen of verdedigen?

„Aanvallen. Tijdens de wedstrijd is het soms aftasten en moet je niet gelijk in de aanval gaan. Je wil de wedstrijd afmaken en de tegenstander op z’n rug gooien.”

Big Mac of een salade?

„Als ik niet op mijn gewicht hoefde te letten, liever een Big Mac. Er zijn periodes dat ik voor een toernooi op een bepaald gewicht moet zijn. Dan moet ik veel lekker eten laten staan. Na het toernooi halen we meestal een vette hap. Alles gaat erin dan, een broodje shoarma of een Big Mac bijvoorbeeld.”

Anton Geesink of Dennis van der Geest?

„Toch Anton Geesink. Ze hebben allebei topprestaties geleverd. Alleen was Anton toch echt de eerste Nederlander die alle Japanners versloeg en de wereldtitel pakte. Hij was de eerste die liet zien dat het ook anders kon.”

Wereldtitel of olympische medaille?

„Liever goud op de Spelen natuurlijk. Maar ik pak liever een wereldtitel, dan dat ik uiteindelijk zilver pak op de Spelen.”

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen