Alle markten in regio Alkmaar gaan gewoon door, maar niet meer dan honderd klanten tegelijk

Alle markten in regio Alkmaar gaan gewoon door, maar niet meer dan honderd klanten tegelijk
Afgelopen woensdag werd er nog wat zorgelijk gekeken, maar de lijn van de Veiligheidsregio betreft dus ook de markt in de Mare.
© Archieffoto jjfoto.nl / Vincent de Vries
Alkmaar / Heerhugowaard

Alle markten in de regio gaan gewoon door. Die in Alkmaar zaterdag, maar ook die van maandag in Heerhugowaard waarvan eerder werd gezegd dat die geschrapt zou worden.

Na een discussie van afgelopen donderdag in de Veiligheidsregio trekken alle 17 daarin samenwerkende gemeenten nu één lijn.

En die lijn is dat alle corona-richtlijnen toegepast moeten worden waaronder de beperking dat er maar 100 mensen tegelijk op de markt mogen lopen. De marktkooplui zelf worden ook tot dat aantal gerekend, aldus een woordvoerster van de gemeente Alkmaar

In drieën

Voor de Alkmaarse markt op zaterdag, geldt dat die in drie stukken wordt verdeeld. Anders is het maximum niet te handhaven. Voor elk van die drie segmenten leveren de marktkooplui zelf een toezichthouder. Die moet de aantallen in zijn gebied in de gaten houden. Omdat de Alkmaarse markt zo lang is, geldt daar het maximum van 100 per segment.

Volgens de woordvoerster zal de toezichthouder vooral controleren of klanten zich goed over de markt verspreiden en er geen oploopjes ontstaan waar de afstand van 1,5 meter niet haalbaar is. De V-regio vertrouwt hierin ook op het gezonde verstand van mensen. Bovendien wordt er niet veel drukte verwacht. Elk van 17 gemeenten zoekt per markt een eigen uitvoering van de 100-regel.

Te voorbarig

Juist uit vrees voor een te volle markt, kondigde Heerhugowaard afgelopen week aan dat de maandagmarkt op het Raadhuisplein niet zou doorgaan. Na overleg in de Veiligheidsregio, komt Heerhugowaard daar nu op terug. Een woordvoerder geeft toe dat de gemeente misschien ’iets te voorbarig’ is geweest.

Heerhugowaard wilde niet faciliteren dat inwoners de markt gebruiken als een gezinsuitje. Dat zou een te grote concentratie mensen geven op het plein, en daarmee een groeiend risico op coronabesmettingen.

,,De gemeente volgt nu de lijn van de Veiligheidsregio”, aldus de woordvoerder. Hoe Heerhugowaard het maximum van 100 gaat handhaven, was vrijdag nog niet bekendgemaakt.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen