Premium

’Trainen voor Tokio’, voetbalkeeper Lize Kop: ’Het is tot nu toe één grote rollercoaster’

1/2

Vier Zaanse sporters hopen deze zomer in Tokio hun olympisch debuut te maken. Dagblad Zaanstreek volgt om beurten atleet Menno Vloon (25, Krommenie), voetbalster Lize Kop (22, Wormer), waterpoloster Bente Rogge (22, Zaandam) en wielrenner Yoeri Havik (29, Assendelft) tijdens hun voorbereiding.

,,Voorlopig staan de Olympische Spelen nog op de planning. Of die ook echt doorgaan, vind ik heel lastig in te schatten. Het gaat nu zo snel en alle kanten op, zoveel meningen. Ik hoop net als iedereen dat het coronavirus zo snel mogelijk wordt ingedamd met zo min mogelijk schade. Ik wil graag weer sporten, maar de gezondheid staat voorop. Dat dan de voorbereiding enigszins verstoord wordt is nu even niet anders, daar hebben alle landen mee te dealen.

Het is wel fijn dat we al een tijd verzekerd zijn van deelname aan de Olympische Spelen. Eind juni vorig jaar, toen we van Italië wonnen en de halve finales van het WK in Frankrijk bereikten, hadden we ons gekwalificeerd voor Tokio. Eigenlijk kwam het besef ook pas op dat moment. Vooraf hadden we het er niet over gehad. We wisten dat plaatsing voor de Spelen mogelijk was, maar richtten ons vooral op één doel en dat was het wereldkampioenschap. Na die kwartfinale werd er nog steeds nauwelijks over gesproken, aangezien we nog steeds volop in het WK zaten. Dat we ook de halve finale wonnen en de finale mochten spelen, was natuurlijk bizar.

Voetbal is wat dat betreft anders dan veel andere sporten, waarin de Olympische Spelen het allerhoogste zijn. Voor mij zijn die niet op voorhand bijzonderder dan het WK. Al is dat moeilijk te zeggen, ik heb de Spelen nog niet meegemaakt. Het WK vond ik al heel groots en ik ben benieuwd wat er straks op ons afkomt, hoe dat gaat zijn. Supertof om deel uit te maken van zo’n evenement waar alle sporten bij elkaar komen. Je vertegenwoordigt er je land samen met al die andere atleten. Ik vraag me af of je dat daar ook doorhebt, of dat je toch in een soort bubbel je eigen toernooi beleeft zoals dat op een EK of WK het geval is.

Uiteraard wil ik op doel staan bij Oranje. Maar met Sari van Veenendaal en Loes Geurts zijn er nog twee onwijs goede keepers. We trainen goed samen, er is geen concurrentiestrijd onderling. Dat heeft geen zin, je kunt beter het beste uit elkaar halen en uiteindelijk is het de keuze van de coach wie speelt. Ik ben deze week 22 geworden en veruit de jongste, Loes is 34 en Sari 29. Zij hebben meer ervaring en ik kan veel van ze leren. Het is tot nu toe één grote rollercoaster. Ik sloot net na het EK aan, was toen achttien. Ik heb meegemaakt hoe het vrouwenvoetbal als een bom is ontploft, er komt dan zoveel op je pad. Heel bijzonder!

Net voordat het coronavirus hier uitbrak, hebben we met het Nederlands team een oefentoernooi gespeeld in Frankrijk en dat was eigenlijk pas de eerste keer dat we bij elkaar kwamen en écht over de Olympische Spelen hebben gepraat. Daarvoor waren we meer bezig met de EK-kwalificatie, al zijn we wel bijvoorbeeld in de klimaatkamer geweest om daar tests te doen met het oog op Tokio. Nu ligt het noodgedwongen even stil, al hebben we wel een speciaal programma gekregen om mee aan de slag te kunnen de komende tijd. En gelukkig is er hier nog geen volledige lockdown, kan ik ook buiten oefeningen doen en hardlopen.’’

Lize Kop

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek

Meest gelezen