Premium

Schaker Richard Schelvis (Wijker Toren): ’Als ik een tijd lang veel win, denk ik wel eens dat ik me alles kan permitteren’

Schaker Richard Schelvis (Wijker Toren): ’Als ik een tijd lang veel win, denk ik wel eens dat ik me alles kan permitteren’
Richard Schelvis op het afgelopen Tata toernooi.
© Foto Ron Pichel

Naam: Richard Schelvis

Leeftijd: 24

Woonplaats: Heemskerk

Sport: Schaken

Staat van dienst: Captain van eerste team Wijker Toren.

Kasparov of Carlsen?

Carlsen. Ik vind Carlsen een mooi boegbeeld voor het schaken. Daarnaast heb ik me ook nooit echt verdiept in vroegere wereldkampioenen.

Het avontuur opzoeken of meer behoudend spelen?

Ik speel graag met een pionnetje minder als ik in ruil daarvoor het initiatief kan krijgen. Dat zou je dus het meest onder ’avontuurlijk’ kunnen scharen, omdat je nooit precies weet wat het je zal opleveren.

Competitie of toernooien?

Toernooien; helaas kan ik er een stuk minder spelen dan vroeger. Maar de spanning en de adrenaline die komt kijken bij een wedstrijd om een topklassering in een toernooi vind ik prachtig.

Sjoerd Plukkel of Hing Ting Lai?

Tussen teamgenoten mag je eigenlijk niet kiezen, zeker niet nu ik sinds begin dit jaar de teamcaptain ben. Maar ik kies toch voor Hing Ting; hij is ambitieus en heeft veel kennis. Daar valt veel van te leren.

Rapidschaken of nog sneller?

Bullet ! (30 sec, 1 of 2 minuten persoon). Ik vind de adrenaline en spanning die er bij komt kijken geweldig. Voor beginnende schakers is het ook bijna niet uit te leggen dat er dan nog goede zetten gedaan worden. En toch is het zo.

Training geven of verslagen maken?

Verslagen maken, ik vind het allebei leuk om te doen. Maar ik geloof dat mijn verslagen beter te begrijpen zijn.

Veel voorbereiding of vertrouwen op talent?

Veel voorbereiding; zonder die voorbereiding kom ik niet in stellingen die me goed liggen. Als ik een tijd lang veel win, denk ik wel eens dat ik me alles kan permitteren. De schade die ik dan voor mezelf aanricht brengt me snel weer terug op aarde..

Goede of slechte verliezer?

Een goede verliezer achter het bord. Ik geef altijd netjes een hand met een glimlach als ik verloren heb. Maar van binnen baal ik enorm en lig er regelmatig nog wel wakker van.

Internet- of normaal schaak?

Ik speel heel veel online, soms wel 100 1-minuten partijen op een dag. Maar voor mij blijft een partij waarbij je de gezichtsuitdrukking van de tegenstander kan zien het mooiste.

Meer nieuws uit Sport Kennemerland

Meest gelezen